Ga naar de inhoud

Wat zijn de voorwaarden voor het leggen van beslag op aandelen?

Wat zijn de voorwaarden voor een beslag op aandelen?

Beslag op aandelen is een juridische maatregel waarbij een schuldeiser beslag legt op de aandelen van een schuldenaar in een vennootschap. Dit kan zowel in een besloten vennootschap (BV) als in een naamloze vennootschap (NV) plaatsvinden. Het doel is om de schuldeiser de mogelijkheid te geven zijn vordering te verhalen op de aandelen van de schuldenaar. Beslag op aandelen in een naamloze of besloten vennootschap wordt geregeld door specifieke bepalingen in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). Voor de executoriale fase zijn de relevante artikelen art. 474c tot en met art. 474i Rv, en voor de conservatoire fase art. 714 tot en met art. 717 Rv.

Soorten beslag op aandelen

Er zijn twee hoofdtypen beslag die op aandelen kunnen worden gelegd:

  1. Conservatoir Beslag: Dit is een voorlopige maatregel om te voorkomen dat de schuldenaar de aandelen verkoopt of bezwaart voordat er een definitieve uitspraak is over de vordering. Het conservatoir beslag wordt gelegd door middel van een deurwaardersexploot aan de vennootschap waarin de aandelen worden gehouden.
  2. Executoriaal Beslag: Dit beslag wordt gelegd nadat er een rechterlijke uitspraak is die de vordering van de schuldeiser bevestigt. Het doel is om de aandelen te verkopen en de opbrengst te gebruiken om de schuld te voldoen.

Procedure bij aandelenbeslag

  1. Betekening van het beslagexploit: Het beslag wordt gelegd door betekening van een beslagexploit aan de vennootschap. Dit exploit moet naast de gebruikelijke vereisten ook de namen van de executant en de geëxecuteerde, de executoriale titel krachtens welke het beslag wordt gelegd, en een woonplaatskeuze bevatten. Indien mogelijk, moeten ook het aantal en de eventuele nummers van de aandelen worden vermeld.
  2. Inschrijving in het aandeelhoudersregister: Het beslag moet terstond worden ingeschreven in het aandeelhoudersregister van de vennootschap. De vennootschap is verplicht om het aandeelhoudersregister ter beschikking te stellen aan de deurwaarder en een aantekening van het beslag te plaatsen en te ondertekenen.
  3. Mededeling aan de schuldenaar: Het beslag moet zo spoedig mogelijk worden meegedeeld aan de schuldenaar (de aandeelhouder), waarna ook overbetekening van het beslagexploit aan de schuldenaar moet plaatsvinden binnen acht dagen.
  4. Verkoopprocedure: Binnen één maand na het leggen van executoriaal beslag, of bij conservatoir beslag binnen dezelfde termijn na betekening van een in kracht van gewijsde gegane executoriale titel, moet de verkoopprocedure worden opgestart door middel van indiening van een verzoekschrift.
  5. Lokalisatie van de aandelen: Voor beslagdoeleinden worden aandelen geacht zich te bevinden bij de statutaire zetel van de vennootschap, ongeacht de werkelijke zetel of de plaats waar het aandeelhoudersregister zich bevindt.
  6. Informatie over rechten op de aandelen: De vennootschap moet de deurwaarder informeren over enige op de beslagen aandelen gevestigde rechten die al bestonden voor het beslag.

Uitdagingen en overwegingen bij beslag op aandelen

  • Beperkingen en Overdraagbaarheid: De overdraagbaarheid van aandelen kan beperkt zijn door statutaire bepalingen, wat de verkoop bemoeilijkt. Er bestaat onduidelijkheid over de tegenwerpelijkheid van deze beperkingen aan derden bij beslag.
  • Praktische Uitvoering: In de praktijk wordt beslag op aandelen niet vaak uitgewonnen, vaak vanwege de complexiteit van de procedure en de moeilijkheid om een koper te vinden[6].
  • Drukmiddel: Ondanks de uitdagingen kan het leggen van beslag op aandelen dienen als een drukmiddel om de schuldenaar tot betaling te bewegen.

Beslag op aandelen is een complex juridisch instrument dat zorgvuldige overweging en naleving van de wettelijke procedures vereist om effectief te zijn. Het kan een krachtig middel zijn om betaling van een schuld af te dwingen, maar de praktische uitvoering ervan kan uitdagend zijn.

Advocatenkantoor gespecialiseerd in aandelenbeslag

Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom beslag op aandelen. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen is gespecialiseerd in het leggen en opheffen van beslagen op aandelen en kan u graag ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en advocaat commercial law geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .