Inhoudsopgave
Een incassoprocedure is een gerechtelijke procedure die wordt ingezet wanneer een schuldeiser betaling van een vordering wil afdwingen nadat minnelijke pogingen tot inning, zoals aanmaningen, niet tot betaling hebben geleid. De procedure wordt geïnitieerd met een dagvaarding waarin de schuldenaar voor de rechter wordt gedaagd om te voldoen aan de betalingsverplichting. De incassoprocedure is niet exclusief gericht op het verkrijgen van een vonnis, maar vooral op het realiseren van betaling.
Het is een ultimum remedium om betaling te bewerkstelligen die idealiter in goede harmonie had moeten plaatsvinden. Griffierechten die reeds betaald zijn voor beslagverlof worden in mindering gebracht op het griffierecht voor de dagvaarding. Er zijn formele eisen waaraan de dagvaarding moet voldoen, zoals beschreven in artikel 111 en volgende van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv). In de context van een incassoprocedure kunnen ook persoonlijke gegevens van betrokkenen een rol spelen, zoals blijkt uit zaken waarin klachten zijn ingediend over het gebruik van privégegevens in de procedure.
Het opstarten van een incassoprocedure
Een van de praktijkgebieden van MAAK is incasso. Wanneer u zaken doet met een Nederlandse partner kunt u te maken krijgen met andere gewoonten en handelstradities. Door verschillen in wetgeving in Nederland en taal- en cultuurbarrières kan incasso in Nederland lastiger voor u zijn dan verwacht. Onze procesadvocaten voor geschillen en procedures leggen de belangrijkste zaken uit.
Sommatiebrief opstellen
Wanneer een vordering onbetaald wordt gelaten, dan wordt vaak aangevangen met een sommatiebrief, ook wel een ingebrekestelling genoemd. De aanmaning geeft de debiteur nog één kans om de factuur te betalen. Als je al een deugdelijke betalingsherinnering hebt gestuurd, kunnen incassokosten en rente in Nederland direct worden gevorderd. De exacte hoogte van de wettelijke rente of wettelijke handelsrente die u en uw klant verschuldigd zijn en de eventueel verschuldigde buitengerechtelijke incassokosten zijn afhankelijk van de gemaakte afspraken. Als u nog geen deugdelijke aanmaning tot betaling heeft verstuurd, weet dan dat incasso in Nederland vaak begint met een aanmaning gevolgd door de dagvaarding tot betaling.
Kredietbeoordeling
Bij Nederlandse incasso zijn onderzoek en kredietbeoordeling kritieke stappen. In eerste instantie voeren crediteuren een grondig onderzoek uit om de financiële situatie van de debiteur te begrijpen. Dit omvat het beoordelen van de kredietgeschiedenis van de debiteur, zijn huidige financiële status en zijn vermogen om te betalen. De kredietbeoordeling helpt bij het bepalen van de meest effectieve incassostrategie, afgestemd op de specifieke omstandigheden van de debiteur. Door de financiële gezondheid van de debiteur zorgvuldig te evalueren, kunnen crediteuren weloverwogen beslissingen nemen, zoals het ondernemen van gerechtelijke stappen of het onderhandelen over betalingsvoorwaarden. Deze aanpak vergroot niet alleen de kans op een succesvolle incasso, maar zorgt er ook voor dat het incassoproces eerlijk blijft en rekening houdt met de situatie van de debiteur.
De rol van deurwaarders
In Nederlandse incasso spelen deurwaarders en advocaten een centrale rol. Gerechtsdeurwaarders, in Nederland ‘deurwaarders’ genoemd, zijn gerechtsdeurwaarders die bevoegd zijn om gerechtelijke bevelen uit te voeren, inclusief het in beslag nemen van goederen en eigendommen om schulden te innen. Ze treden op als tussenpersoon en zorgen ervoor dat de schuldenaar de beslissing van de rechtbank naleeft met inachtneming van de wettelijke protocollen en de rechten van de schuldenaar. Advocaten, aan de andere kant, bieden juridische expertise en vertegenwoordiging. Zij spelen een belangrijke rol bij het opstellen van juridisch correcte aanmaningen, het onderhandelen over afbetalingsplannen en het vertegenwoordigen van schuldeisers voor de rechtbank indien nodig. Hun betrokkenheid is cruciaal voor het navigeren door complexe juridische procedures en om ervoor te zorgen dat de acties van de schuldeiser in overeenstemming zijn met de Nederlandse wet. Samen zorgen gerechtsdeurwaarders en advocaten ervoor dat het incassoproces effectief, wettelijk en ethisch wordt uitgevoerd.
Faillissementsaanvraag
In Nederland kan het indienen van een Nederlandse faillissementsaanvraag een strategische zet zijn in het incassoproces, vooral in gevallen van aanzienlijke onbetaalde schulden. Deze strategie wordt vaak overwogen wanneer andere incasso-inspanningen, zoals aanmaningen en onderhandelingen, hebben gefaald. Door een faillissementsaanvraag tegen een debiteur in te dienen, kunnen crediteuren een juridische procedure starten die ertoe kan leiden dat de activa van de debiteur onder toezicht van de rechtbank worden geliquideerd om de schuld af te betalen. Deze actie wordt niet lichtvaardig opgevat, omdat een faillissement aanzienlijke en blijvende gevolgen kan hebben voor de financiële status en kredietwaardigheid van de schuldenaar. Het wordt meestal gezien als een laatste redmiddel, dat wordt gebruikt wanneer schuldeisers geloven dat er geen haalbaar alternatief is voor het innen van schulden. Het toepassen van deze strategie vereist een zorgvuldige juridische afweging en naleving van de Nederlandse faillissementswetgeving, zodat de rechten van de schuldeiser worden beschermd en tegelijkertijd het juridische proces en de situatie van de schuldenaar worden gerespecteerd.
Kort geding en de boemprocedure
Onze Nederlandse advocaten kunnen een Nederlands civiel kort geding (in het Nederlands: “incassokortgeding”) starten om uw onbetaalde factuur in Nederland terug te vorderen, ongeacht of er betwiste of onbetwiste vorderingen zijn. De schuldenaar wordt dan gedagvaard. De rechtbank kan de debiteur vervolgens veroordelen tot betaling van de vordering. In deze procedure kan bewijs op veel verschillende manieren worden gepresenteerd. Er is een verschil tussen het kort geding en de bodemprocedure in Nederland. Over het algemeen zal de rechter in de meeste gevallen proberen om een overeenkomst tussen de partijen te bereiken. Er moet ook worden opgemerkt dat dit meestal een lang proces is, waarbij eenvoudige civiele procedures in Nederland zes tot twaalf maanden in beslag nemen. Complexe zaken kunnen tot twee jaar duren en de schuldenaar kan dan in beroep gaan, waardoor de zaak nog langer kan duren.
Conservatoir beslag
Conservatoir beslag is een juridische maatregel die het openbaar ministerie of een schuldeiser kan nemen om vermogensbestanddelen van een verdachte of schuldenaar veilig te stellen in afwachting van een rechterlijke beslissing over een vordering. Dit type beslag wordt gelegd om te voorkomen dat de betreffende vermogensbestanddelen verdwijnen voordat is vastgesteld of de verdachte of schuldenaar aansprakelijk is en een schadevergoeding of boete moet betalen.
Het kan worden toegepast op allerlei soorten vermogensrechten, zoals roerende en onroerende zaken, vorderingen en rechten die de beslagschuldenaar jegens derden kan uitoefenen. Voor het leggen van conservatoir beslag is een machtiging van de rechter-commissaris vereist. In het strafrecht kan conservatoir beslag worden gelegd om het recht tot verhaal van een op te leggen geldboete, ontnemingsmaatregel of schadevergoedingsmaatregel veilig te stellen. In het civiel recht kan conservatoir beslag worden gelegd uit vrees voor verduistering van zaken of op basis van bepaalde waardepapieren. Het beslag kan ook gelegd worden op rechten uit een sommenverzekering, zowel ten laste van de verzekeringnemer als de derde begunstigde.
Vergoeding voor incassokosten
Als het gaat om incasso in Nederland, kunt u een vergoeding voor incassokosten eisen als de debiteur de factuur niet binnen 30 dagen na ontvangst van de aanmaning betaalt. Je mag ook rente in rekening brengen voor te late betalingen, dit in overeenstemming met artikel 6:119a van het Burgerlijk Wetboek. De wettelijke rente waarnaar in artikel 6:119 wordt verwezen, is vastgesteld bij Koninklijk Besluit. Als de wettelijke rente al liep op het moment dat er een nieuw tarief werd vastgesteld bij Koninklijk Besluit, wordt de rente vanaf dat moment aangepast aan het bijgewerkte tarief. Als de debiteur de factuur niet zelf betaalt, kunnen de incassokosten in rekening worden gebracht.
De maximale vergoeding voor consumenten in Nederland is volgens de wet een percentage van het factuurbedrag. In een overeenkomst kun je hiervan afwijken als de debiteur een bedrijf is.
Advocatenkantoor gespecialiseerd in incasso
Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom incasso. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.