Ga naar de inhoud

Bedrog bij het sluiten van een overeenkomst

De gevolgen van bedrog bij het sluiten van een overeenkomst kunnen divers zijn. Bedrog kan leiden tot de vernietigbaarheid van de rechtshandeling, omdat het de wilsvorming van de misleide partij op onzuivere wijze heeft beïnvloed, wat een wilsgebrek oplevert. Er moet een causaal verband bestaan tussen het bedrog en het verrichten van de rechtshandeling; de misleide partij moet door de misleiding tot het verrichten van de rechtshandeling zijn gebracht. Een clausule in de overeenkomst die een beroep op bedrog uitsluit, is nietig wegens strijd met de goede zeden. Daarnaast kan naast een vordering tot vernietiging van de overeenkomst ook een vordering tot schadevergoeding wegens bedrog bestaan, zelfs naast een vordering tot nakoming of schadevergoeding wegens wanprestatie.

Bedrog bij het sluiten van een overeenkomst is een ernstige zaak in het contractenrecht. Het wordt beschouwd als een wilsgebrek dat de geldigheid van een overeenkomst kan aantasten. Hier volgt een gedetailleerde uitleg over bedrog bij overeenkomsten door onze advocaat contractenrecht.

Definitie van bedrog

Bedrog bij het sluiten van een overeenkomst treedt op wanneer een partij de andere partij opzettelijk misleidt om de overeenkomst aan te gaan. Volgens artikel 3:44 lid 3 van het Burgerlijk Wetboek kan bedrog op drie manieren plaatsvinden:

  1. Het opzettelijk doen van een onjuiste mededeling
  2. Het opzettelijk verzwijgen van informatie die men verplicht was mee te delen
  3. Een andere kunstgreep

Artikel 3:44 luidt lid 3 als volgt:

Bedrog is aanwezig, wanneer iemand een ander tot het verrichten van een bepaalde rechtshandeling beweegt door enige opzettelijk daartoe gedane onjuiste mededeling, door het opzettelijk daartoe verzwijgen van enig feit dat de verzwijger verplicht was mede te delen, of door een andere kunstgreep. Aanprijzingen in algemene bewoordingen, ook al zijn ze onwaar, leveren op zichzelf geen bedrog op.

Voorwaarden voor bedrog

Om van bedrog te kunnen spreken, moet aan enkele voorwaarden worden voldaan:

  1. Opzet: De misleiding moet opzettelijk zijn gedaan met het doel de andere partij tot het sluiten van de overeenkomst te bewegen.
  2. Causaliteit: Er moet een oorzakelijk verband bestaan tussen het bedrog en het aangaan van de overeenkomst. De benadeelde partij moet aantonen dat zij de overeenkomst niet, of niet onder dezelfde voorwaarden, zou hebben gesloten zonder het bedrog.
  3. Relevantie: De misleiding moet betrekking hebben op wezenlijke aspecten van de overeenkomst.

Vormen van bedrog

Bedrog kan verschillende vormen aannemen:

  • Actief bedrog: Het bewust verstrekken van onjuiste informatie.
  • Passief bedrog: Het opzettelijk verzwijgen van belangrijke informatie.
  • Andere kunstgrepen: Bijvoorbeeld het aannemen van een valse hoedanigheid of het manipuleren van documenten.

Een bekend voorbeeld van bedrog is het terugdraaien van de kilometerstand van een auto bij verkoop.

Gevolgen van bedrog

Als bedrog wordt vastgesteld, heeft dit belangrijke juridische gevolgen:

  1. Vernietigbaarheid: De benadeelde partij kan de overeenkomst vernietigen.
  2. Terugwerkende kracht: Bij vernietiging wordt de overeenkomst geacht nooit te hebben bestaan.
  3. Ongedaanmaking: Reeds verrichte betalingen en leveringen moeten worden teruggedraaid.
  4. Schadevergoeding: De benadeelde partij kan mogelijk aanspraak maken op schadevergoeding.

Hoe bedrog aan te tonen?

Het aantonen van bedrog kan complex zijn. De benadeelde partij moet bewijzen:

  1. Dat er sprake was van opzettelijke misleiding
  2. Dat deze misleiding doorslaggevend was voor het aangaan van de overeenkomst
  3. Dat zij bij een juiste voorstelling van zaken de overeenkomst niet of niet onder dezelfde voorwaarden zou hebben gesloten

Juridische stappen

Als u meent slachtoffer te zijn van bedrog bij het sluiten van een overeenkomst, kunt u de volgende stappen overwegen:

  1. Verzamel bewijsmateriaal: Documenteer alle relevante communicatie en informatie.
  2. Raadpleeg een advocaat: Een gespecialiseerde advocaat kan u adviseren over de sterkte van uw zaak en de te volgen strategie.
  3. Vernietiging vorderen: Dit kan buitengerechtelijk (bijvoorbeeld per brief) of via een gerechtelijke procedure.

Conclusie

Bedrog bij het sluiten van een overeenkomst is een ernstige zaak die de rechtsgeldigheid van de overeenkomst kan ondermijnen. Het is belangrijk om alert te zijn op mogelijke misleiding en bij twijfel professioneel juridisch advies in te winnen. De wet biedt bescherming tegen bedrog, maar het aantonen ervan vereist vaak een zorgvuldige aanpak en gedegen bewijsvoering.

Advocatenkantoor gespecialiseerd in zaken over bedrog in overeenkomsten

Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom bedrog bij het sluiten van een overeenkomst, of een ander wilsgebrek. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als advocaat Commercial Law en oprichter van MAAK Advocaten geeft Remko Roosjen leiding aan aan het team Geschillen en Procedures en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn.