Ga naar de inhoud

CMR Vrachtbrief

CMR Vrachtbrief

De CMR vrachtbrief speelt een belangrijke rol in het internationale vervoer. In deze blog wordt daarom het belang van de CMR vrachtbrief toegelicht. Wilt u eerst weten wat het CMR is, wanneer het van toepassing is op een vervoersovereenkomst en de verjaring van een rechtsvordering onder het CMR? Lees dan onze blogs “Advocaat transportrecht over het CMR” en “Verjaring rechtsvordering onder het CMR“.

Wanneer wordt een CMR vrachtbrief gebruikt?

De CMR vrachtbrief is vereist voor internationaal vervoer (over de weg), maar kan daarnaast ook voor binnenlands transport worden ingezet. Vroeger werd alleen een papieren versie gebruikt, maar inmiddels is het e-protocol toegevoegd aan het CMR. In ongeveer 28 van de 58 CMR lidstaten (waaronder Nederland) mogen partijen in de transportsector nu de zogeheten E-CMR (ook wel als ‘eCMR’ aangeduid) gebruiken in plaats van een papieren CMR vrachtbrief. Hiermee wordt de vrachtbrief dus elektronisch ingevuld en uitgewisseld.

Niet alle partijen die de E-CMR faciliteren voldoen echter aan het e-protocol. De Stichting Vervoeradres informeert partijen over de conformiteit van specifieke E-CMR’s en heeft in samenwerking met andere partijen een elektronisch model voor de vrachtbrief ontwikkeld, dat voldoet aan Nederlandse en internationale wetgeving [https://www.sva.nl/themas/cmr-en-ecmr-ecmr/nederland].

Wat staat in de vrachtbrief?

Conform het CMR Verdrag is de vervoersovereenkomst vastgelegd in de CMR vrachtbrief. In de CMR vrachtbrief worden dan ook (beknopt) de afspraken tussen de betrokken partijen vastgelegd. De algemene voorwaarden die mogelijk van toepassing worden verklaard op de vervoersovereenkomst maken daar ook deel van uit. Omdat het CMR dwingend recht betreft, kunnen die voorwaarden echter alleen de rechten en verplichtingen zoals opgenomen in het CMR aanvullen, maar niet vervangen.

In artikel 6 van het CMR is vastgelegd welke afspraken/gegevens in de CMR vrachtbrief moeten worden opgenomen.  O.a. instructies van de verzender, aantekeningen- en de ontvangstbevestiging van de ontvanger of juist voorbehouden gemaakt door de vervoerder dienen allemaal op deze vrachtbrief te worden vastgelegd (zie hier een invulinstructie. Als een partij dit nalaat, dan kan dat in een gerechtelijke procedure verstrekkende gevolgen hebben voor haar rechtspositie.

CMR VRACHTBRIEF BEPAALT RECHTSPOSITIE

Aan de hand van bijvoorbeeld de instructies van de verzender kan worden bepaald of de goederen correct zijn vervoerd, of dat de vervoerder mogelijk aansprakelijk is voor schade aan de goederen. Op basis van voorbehouden van de vervoerder die zij heeft vastgelegd op de CMR vrachtbrief kan zij op haar beurt mogelijk juist van aansprakelijkheid voor schade worden ontheven.

In het CMR verdrag is vastgelegd dat de vrachtbrief volledig bewijs levert (behoudens tegenbewijs) van de voorwaarden van de overeenkomst en van de ontvangst van de goederen door de vervoerder. Voor het geval gebruik wordt gemaakt van een E-CMR, moet die elektronische CMR vrachtbrief wel aan alle internationale- en nationale regelgeving voldoen (denk bijvoorbeeld aan een rechtsgeldige digitale handtekening conform het Burgerlijk Wetboek).

De CMR-vrachtbrief speelt dus niet alleen ten aanzien van praktische zaken een belangrijke rol in het internationale vervoer, maar bepaalt ook uw juridische positie als verzender, vervoerder, ondervervoerder, ontvanger of verzekeraar.

ADVOCAAT GESPECIALISEERD IN CMR (VRACHTBRIEF)

MAAK Advocaten is gespecialiseerd in het transportrecht en het contracten- en aansprakelijkheidsrecht. Wilt u advies inwinnen over het CMR dan helpt onze advocaat gespecialiseerd in het CMR, Maud van den Berg, u daar graag mee verder. Wij brengen graag uw juridische positie in beeld, om u vervolgens van een praktisch advies te voorzien en/of uw onderneming bij te staan in een gerechtelijke procedure. Neem gerust contact op met Maud, of met een van onze andere advocaten in Amsterdam.

T:  +31 (0)20 – 210 31 38
E: mail@maakadvocaten.nl
Contactpersoon: Maud van den Berg / advocaat Transportrecht

Maud van den Berg

Maud van den Berg

Advocaat Maud van den Berg is specialist op het gebied van aansprakelijkheidsrecht en transportrecht. Voor vragen over schade, verzekeringen en internationale verdragen bent u bij Maud aan het juiste adres. Maud adviseert en procedeert in nationale en internationale zaken.