Ga naar de inhoud

Geschil over een Overeenkomst

Geschil over een overeenkomst

Een geschil over een overeenkomst kan complex en tijdrovend zijn. De mogelijke gevolgen van een geschil over een overeenkomst kunnen divers zijn. Er zijn verschillende remedies in te roepen bij een teleurstellende prestatie onder een overeenkomst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vorderen van nakomen van de contractuele prestatie, schadevergoeding vorderen, dan wel opschorten, vernietigen of opzeggen van een overeenkomst. Een geschil kan ook leiden tot de ontbinding van de overeenkomst, waarbij een rechterlijke uitspraak kan bepalen dat een partij ten onrechte de overeenkomst heeft ontbonden.

Een kernbeding dat vernietigd wordt door de rechter kan tot gevolg hebben dat de gehele overeenkomst sneuvelt. Een vaststellingsovereenkomst kan worden gesloten om een einde te maken aan een geschil of onzekerheid, waarbij de beslissing die uit de vaststellingsovereenkomst voortvloeit, geldig kan zijn, zelfs als deze in strijd is met dwingend recht, mits niet in strijd met de redelijkheid en billijkheid. Bij internationale aspecten kan een geschil over een overeenkomst leiden tot een hybride situatie waarbij verschillende rechtsstelsels van toepassing zijn op verschillende onderdelen van de overeenkomst.

Onze advocaat contractenrecht gaat in op een aantal zaken waaraan gedacht kan worden bij een geschil over een overeenkomst.

Controleer de Overeenkomst

  • Geschillenbeslechting: Kijk eerst of de overeenkomst specifieke bepalingen bevat over hoe geschillen moeten worden opgelost, zoals mediation of arbitrage.
  • Opzegtermijnen en voorwaarden: Controleer of er bepalingen zijn over de opzegging van de overeenkomst en of er specifieke voorwaarden of termijnen zijn die in acht moeten worden genomen.

Informele Oplossingen

  • Onderling Overleg: Probeer eerst in overleg met de andere partij tot een oplossing te komen. Dit kan tijd en kosten besparen.
  • Ingebrekestelling: Stuur een formele ingebrekestelling om de andere partij op de hoogte te stellen van het geschil en uw voornemen om verdere stappen te ondernemen als het geschil niet wordt opgelost.

Formele Oplossingen

  • Bindend Advies: Overweeg om een bindend advies op te nemen in de overeenkomst als een manier om toekomstige geschillen op te lossen.
  • Ontbinding en Schadevergoeding: Als het geschil niet kan worden opgelost, kunt u overwegen om de overeenkomst te ontbinden en een schadevergoeding te eisen.

Juridische Procedures

  • Rechterlijke Uitspraken: Als alle andere opties zijn uitgeput, kunt u naar de rechter stappen om het geschil te laten beslechten. Dit kan echter veel tijd en geld kosten, dus het is vaak de laatste stap.

Uitleg van de Overeenkomst

Bij de uitleg van een overeenkomst is het Haviltex-criterium van belang. Dit criterium stelt dat bij de uitleg van een overeenkomst niet alleen naar de letterlijke tekst moet worden gekeken, maar ook naar de betekenis die partijen in de gegeven omstandigheden redelijkerwijs aan de bepalingen mochten toekennen en wat zij van elkaar mochten verwachten.

Vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst kan een strategische oplossing zijn voor een commercieel geschil. Dit juridisch bindende contract wordt zorgvuldig opgesteld om een geschil op te lossen en kan een lange en dure juridische procedure besparen.

Juridisch Advies

Het is altijd verstandig om juridisch advies in te winnen bij het opstellen, interpreteren of beëindigen van een overeenkomst. Een advocaat kan helpen bij het identificeren van potentiële valkuilen en het oplossen van onduidelijkheden in de afspraken.

Advocatenkantoor gespecialiseerd in contractenrecht

Het oplossen van een geschil over een overeenkomst vereist zorgvuldige overweging van de contractuele bepalingen, informele en formele oplossingsmethoden, en mogelijk juridische procedures. Het Haviltex-criterium speelt een cruciale rol bij de uitleg van overeenkomsten, en juridisch advies kan essentieel zijn om uw belangen te beschermen.

Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom een (zakelijk) geschil bij een overeenkomst. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als advocaat Commercial Law en oprichter van MAAK Advocaten geeft Remko Roosjen leiding aan aan het team Geschillen en Procedures en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn.