Meteen naar de inhoud

Internationale schuldinning

Internationale schuldinning begint met een verplichte buitengerechtelijke fase. Deze eerste stap is erop gericht de schuld in der minne op te lossen zonder tussenkomst van de rechter, vaak door middel van schriftelijke aanmaningen aan de debiteur.

Buitengerechtelijke incasso: de eerste stap bij internationale schuldinning

In deze fase ligt de nadruk op directe communicatie met de debiteur om betaling aan te moedigen. Hierbij kan het gaan om het schetsen van mogelijke juridische gevolgen of het onderhandelen over betalingsvoorwaarden. Het is een cruciale stap, omdat het de toon zet voor mogelijke toekomstige juridische acties en vaak bepalend is voor de bereidheid van de debiteur om mee te werken. MAAK Advocaten voorziet u van de belangrijkste elementen.

Overgang naar gerechtelijke incasso

Het gerechtelijke incassotraject
Als buitengerechtelijke inspanningen falen, kunnen schuldeisers hun toevlucht nemen tot het gerechtelijke incassotraject. Welke rechtbank bevoegd is, hangt vaak af van de contractuele overeenkomst tussen partijen. Als dergelijke bepalingen ontbreken, wordt doorgaans de rechtbank van de plaats van levering, als bevoegd beschouwd.

Rechterlijke uitspraken en incasso

Bij een gerechtelijke uitspraak hebben schuldeisers verschillende opties:

  • Conservatoir beslag: Vóór de uitspraak beslag leggen op het vermogen van de schuldenaar.
  • Een gewone civiele procedure starten: Een gerechtelijk bevel vragen voor terugbetaling van de schuld.
  • Faillissement aanvragen: Druk uitoefenen op de schuldenaar, waarbij vaak de steun van een andere schuldeiser nodig is.

Buitenlandse vonnissen behandelen

Internationale zaken, waarbij een niet-Nederlandse rechtbank betrokken is, worden anders behandeld

  • Vonnissen van EU-lidstaten: Erkend zonder dat een verklaring van de Nederlandse rechter nodig is.
  • Vonnissen van niet-EU-lidstaten: Zijn afhankelijk van bestaande verdragen en moeten mogelijk opnieuw voor de Nederlandse rechter worden gebracht.

Speciale regelingen in EU-kader

Europese betalingsbevelprocedure

Deze gestroomlijnde procedure maakt een snelle inning mogelijk van onbetwiste geldvorderingen in de hele EU, behalve in Denemarken. Het mondt uit in een Europees betalingsbevel, dat uitvoerbaar is tegen de schuldenaar.

Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen (EAPO)

Met deze procedure kunnen schuldeisers de bankrekeningen van de schuldenaar in de hele EU bevriezen. Het wordt uitgevoerd volgens Nederlandse procedures wanneer het in Nederland wordt toegepast.

Professionele hulp bij incasso

MAAK Advocaten biedt deskundig juridisch advies voor internationale en nationale incasso. Hun diensten omvatten het uitstippelen van strategieën voor buitengerechtelijke incasso-inspanningen en het navigeren door de complexiteit van gerechtelijke processen, zodat een efficiënte en effectieve incasso is gewaarborgd.

Veelgestelde vragen

V: Wat is de eerste stap bij incasso?
A: De eerste stap is het buitengerechtelijke proces, waarbij wordt geprobeerd de debiteur tot betaling te bewegen zonder tussenkomst van de rechtbank.

V: Hoe behandelt de Nederlandse rechter internationale incassozaken?
A: Voor EU-vonnissen is geen verklaring van de Nederlandse rechter nodig. Voor niet-EU-zaken kan dit afhangen van verdragen en kan een nieuwe procedure bij de Nederlandse rechter nodig zijn.

V: Wat zijn enkele alternatieve EU-procedures voor incasso?
A: Alternatieven zijn onder andere het Europees betalingsbevel en het Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen, die snellere en directere incassomethoden mogelijk maken.

Neem contact op

Als u vragen heeft of juridische bijstand nodig heeft over internationale schuldinning, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons deskundige en toegewijde team van ons Amsterdamse advocatenkantoor, MAAK Advocaten. Onze advocaten zijn toegewijd aan het leveren van uitzonderlijke juridische diensten en persoonlijke aandacht voor uw unieke behoeften. U kunt contact met ons opnemen via onze website, e-mail of telefoon. Onze vriendelijke en professionele medewerkers helpen u graag verder. We kijken uit naar de mogelijkheid om u te helpen door de complexiteit van het juridische landschap te navigeren en de best mogelijke resultaten voor uw zaak te bereiken.

Contactpersoon: Remko Roosjen | advocaat
Kantoornummer: +31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De inhoud van deze juridische blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en mag niet worden beschouwd als juridisch advies of als vervanging van professioneel juridisch advies. Hoewel we ernaar streven om de nauwkeurigheid en actualiteit van de gepresenteerde informatie te waarborgen, kunnen we de volledigheid of toepasbaarheid ervan op uw specifieke omstandigheden niet garanderen. We raden u aan om een gekwalificeerde advocaat te raadplegen voor advies over uw specifieke juridische zaken. De inhoud van deze blog kan onderhevig zijn aan wijzigingen of updates zonder voorafgaande kennisgeving, en we wijzen elke verantwoordelijkheid af voor eventuele fouten of weglatingen in de verstrekte informatie.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en incasso advocaat geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder incassoprocedures, voor alle rechtbanken in Nederland, arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .