Inhoudsopgave
Vernietigbaarheid in het recht houdt in dat een rechtshandeling of besluit ongedaan kan worden gemaakt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij overeenkomsten die in strijd zijn met wettelijke bepalingen of als er sprake is van dwaling, misleiding of onredelijk bezwarende bedingen.
Definitie en kenmerken
Vernietigbaarheid betekent dat een rechtshandeling ongedaan kan worden gemaakt. Belangrijke kenmerken zijn:
– De rechtshandeling is in beginsel geldig, maar kan worden aangetast.
– Na vernietiging wordt de handeling geacht nooit te hebben bestaan.
– Er is een aparte handeling nodig om de rechtshandeling te vernietigen, in tegenstelling tot nietigheid.
Gronden voor vernietigbaarheid
1. Algemene Voorwaarden: Een beding in algemene voorwaarden kan vernietigbaar zijn als het onredelijk bezwarend is voor de wederpartij. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als de algemene voorwaarden niet deugdelijk ter hand zijn gesteld aan de wederpartij (art. 6:234 BW).
2. Consumentenbescherming: Overeenkomsten die in strijd zijn met bepalingen ter bescherming van consumenten kunnen door de consument worden vernietigd. Dit is bedoeld om de belangen van de consument te beschermen en sluit aan bij de systematiek van het Burgerlijk Wetboek (art. 6:160 BW).
3. Dwaling: Een overeenkomst kan vernietigbaar zijn als deze tot stand is gekomen onder invloed van dwaling, bijvoorbeeld door onjuiste mededelingen of verzwijging van belangrijke informatie door de wederpartij (art. 6:228 BW).
4. Arbeidsrecht: In het arbeidsrecht kan een werknemer een beroep doen op de vernietigbaarheid van een opzegging, bijvoorbeeld als deze in strijd is met de wettelijke bepalingen. Dit moet binnen een bepaalde termijn gebeuren en kan mondeling of schriftelijk worden ingeroepen (art. 9 lid 1 BBA).
5. VvE Besluiten: Besluiten van een Vereniging van Eigenaren (VvE) kunnen vernietigbaar zijn als ze in strijd zijn met de redelijkheid en billijkheid of met wettelijke/statutaire bepalingen die het tot stand komen van besluiten regelen (art. 2:15 BW).
Procedure en termijn
Om een rechtshandeling te vernietigen:
– Kan een buitengerechtelijke verklaring worden gebruikt (bijvoorbeeld een brief)
– Of kan een rechterlijke uitspraak worden gevraagd
De vernietigbaarheid kan worden ingeroepen door een buitengerechtelijke verklaring of door een vordering of verweer in rechte (art. 3:49 en 3:50 BW). Het is belangrijk dat de partij die de vernietiging inroept, dit binnen de gestelde verjaringstermijn doet, bijvoorbeeld drie jaar vanaf het moment dat de vernietigingsgrond bekend is (art. 3:52 BW). Het startpunt van deze termijn hangt af van de specifieke grond voor vernietiging.
Gevolgen van vernietiging
Als een rechtshandeling wordt vernietigd:
– Heeft dit terugwerkende kracht
– Wordt de rechtshandeling geacht nooit te hebben bestaan
– Moeten eventuele reeds uitgevoerde handelingen ongedaan worden gemaakt
Verschil met nietigheid
Vernietigbaarheid verschilt van nietigheid op de volgende punten:
– Een nietige rechtshandeling is automatisch ongeldig, terwijl een vernietigbare rechtshandeling geldig blijft tot deze wordt vernietigd
– Voor nietigheid is geen aparte handeling nodig, voor vernietiging wel
– Nietigheid heeft geen verjaringstermijn, vernietigbaarheid wel
Vernietigbaarheid biedt dus een mogelijkheid om onder bepaalde omstandigheden een op zich geldige rechtshandeling alsnog ongedaan te maken.
Advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in vernietigbaarheid
MAAK Advocaten behartigt graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt. Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom vernietigbaarheid staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.
Heeft u een andere juridische vraag, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.