Ga naar de inhoud

Verpakkingenrichtlijn

De Verpakkingenrichtlijn, officieel bekend als Richtlijn 94/62/EG, is een Europese richtlijn die tot doel heeft de nationale maatregelen betreffende het beheer van verpakkingen en verpakkingsafval te harmoniseren. Deze richtlijn is belangrijk omdat zij een hoog niveau van milieubescherming wil waarborgen en de werking van de interne markt wil garanderen door handelsbelemmeringen en concurrentieverstoringen te voorkomen.

De Verpakkingenrichtlijn bevat verschillende belangrijke elementen:

  1. Definitie van Verpakking: Volgens artikel 3 van de richtlijn omvat verpakking alle producten die kunnen worden gebruikt voor het insluiten, beschermen, verladen, afleveren en aanbieden van goederen, van grondstoffen tot afgewerkte producten.
  2. Preventie en Vermindering: De richtlijn stelt regels voor de samenstelling van verpakkingen om de schadelijkheid in het afvalstadium te voorkomen en de hoeveelheid verpakkingsafval te beperken. Dit omvat het gebruik van zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en het bevorderen van hergebruik en recycling.
  3. Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (EPR): Producenten en importeurs die verpakkingsmateriaal op de Europese markt aanbieden, hebben een zorgplicht om bepaalde typen verpakkingen niet op de markt te brengen en om te zorgen voor de inname en verwerking van verpakkingen die afval zijn geworden.
  4. Recyclingdoelstellingen: De richtlijn stelt specifieke recyclingpercentages vast voor verschillende materialen, zoals ferro-metalen en aluminium, en introduceert een nieuwe rekenmethode voor de berekening van deze percentages.
  5. SUP-richtlijn: De richtlijn is uitgebreid met maatregelen tegen wegwerpplastic, zoals het verbod op wegwerpbestek, rietjes en roerstaafjes vanaf 2021, en de verplichting dat doppen en deksels vanaf 2024 vastzitten aan eenmalig te gebruiken kunststof drankverpakkingen.

Recyclingdoelstellingen verpakkingsrichtlijn

De Verpakkingenrichtlijn stelt specifieke recyclingdoelstellingen voor verschillende materialen:

  • Uiterlijk 31 december 2025 moet ten minste 65% van al het verpakkingsafval gerecycled worden
  • Voor 2030 is dit percentage vastgesteld op 70%

Daarnaast zijn er specifieke doelstellingen per materiaalsoort, bijvoorbeeld:

  • 50% voor kunststof
  • 70% voor glas
  • 75% voor papier en karton

Essentiële eisen Verpakkingenrichtlijn

De richtlijn stelt zogenaamde “essentiële eisen” aan verpakkingen:

  • Beperking van gewicht en volume tot het minimum noodzakelijke
  • Ontwerp gericht op hergebruik en recycling
  • Minimalisering van gevaarlijke stoffen
  • Geschiktheid voor terugwinning van materialen

Implementatie en toekomst verpakkingsregelgeving

De Verpakkingsrichtlijn is in Nederland geïmplementeerd in de Wet Milieubeheer en het Besluit Beheer Verpakkingen 2014. Op Europees niveau wordt gewerkt aan een herziening van de essentiële eisen, met als doel de praktische toepassing te verbeteren en hergebruik en hoogwaardige recycling te bevorderen.

Momenteel wordt ook gewerkt aan een nieuwe Europese verpakkingsverordening (PPWR), die naar verwachting strengere eisen zal stellen aan verpakkingen, waaronder hogere recyclingdoelstellingen en verplichte inzet van gerecycled materiaal.

Deze richtlijn vormt de basis voor nationale wetgeving en beleidsmaatregelen in de EU-lidstaten, zoals het Nederlandse Besluit beheer verpakkingen en papier en karton, dat regels stelt voor de preventie, inname en recycling van verpakkingsafval.

Advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in de Verpakkingenrichtlijn

MAAK Advocaten behartigt graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt. Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom de Verpakkingsnrichtlijn staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.

Heeft u een andere juridische vraag, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als advocaat Commercial Law en oprichter van MAAK Advocaten geeft Remko Roosjen leiding aan aan het team Geschillen en Procedures en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn.