Inhoudsopgave
De vereisten voor het verlenen van een volmacht omvatten dat de volmachtgever wilsbekwaam moet zijn op het moment van het verlenen van de volmacht. Deze moet voldoen aan de bepalingen van titel 3.2 en 3.3 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Als de volmacht ook op beschikkingsdaden ziet, moet dit schriftelijk en ondubbelzinnig zijn bepaald. Een volmacht die niet aan deze omschrijving voldoet, is een bijzondere volmacht. Bestuurders en commissarissen moeten persoonlijk deelnemen aan overleg en besluitvorming binnen de vennootschap, en volmachtverlening is slechts mogelijk als zij verhinderd zijn en de volmacht betrekking heeft op een concrete en overzienbare situatie.
Een bestuurder mag alleen volmacht verlenen aan een medebestuurder. Bij het verlenen mag niet gehandeld worden in strijd met dwingend recht, zoals het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. Volmachtverlening is een rechtshandeling die een op een rechtsgevolg gerichte wil vereist, die zich door een verklaring heeft openbaard. Er kan behoefte bestaan aan het onherroepelijk verlenen van een volmacht voor rechtshandelingen waarbij ook de gevolmachtigde of derden belang hebben. De volmachtgever is niet verplicht rechtshandelingen te verrichten op grond van de volmacht; hiervoor is een aparte bron van verbintenis vereist. Bescherming tegen derden houdt in dat de volmachtgever extern gebonden is, tenzij de gevolmachtigde zijn bevoegdheid heeft overschreden en de wederpartij niet te goeder trouw was.
Wat is een volmacht?
Volgens artikel 3:60 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (BW) is een volmacht de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn of haar naam rechtshandelingen te verrichten. Dit betekent dat de gevolmachtigde namens de volmachtgever juridische handelingen kan uitvoeren, zoals het ondertekenen van contracten, het beheren van bankrekeningen, of het verkopen van onroerend goed.
Volmacht opstellen door een advocaat
Een volmacht is een juridisch document waarmee een persoon (de volmachtgever) een andere persoon (de gevolmachtigde) de bevoegdheid verleent om namens hem of haar rechtshandelingen te verrichten. Dit kan nuttig zijn in situaties waarin de volmachtgever tijdelijk of permanent niet in staat is om zelf beslissingen te nemen of handelingen te verrichten.
Soorten volmachten
Er zijn verschillende soorten volmachten, waaronder:
- Algemene volmacht: Geeft de gevolmachtigde brede bevoegdheden om vrijwel alle zaken van de volmachtgever te regelen.
- Bijzondere volmacht: Beperkt de bevoegdheden van de gevolmachtigde tot specifieke handelingen of situaties.
- Notariële volmacht: Wordt opgesteld door een notaris en biedt extra zekerheid en rechtsgeldigheid.
- Onderhandse volmacht: Wordt opgesteld zonder tussenkomst van een notaris en is meestal eenvoudiger en goedkoper.
Waarom een advocaat inschakelen?
Het opstellen van een volmacht kan complex zijn, vooral als het gaat om specifieke of omvangrijke bevoegdheden. Een advocaat kan helpen door:
- Juridisch advies: Een advocaat kan adviseren over welke vorm van volmacht het meest geschikt is voor uw situatie.
- Opstellen van de volmacht: Een advocaat kan de volmacht opstellen, zodat deze juridisch correct en volledig is.
- Beoordeling van de bevoegdheden: Een advocaat kan helpen bij het nauwkeurig omschrijven van de bevoegdheden van de gevolmachtigde om misverstanden en juridische problemen te voorkomen.
- Notariële akte: Indien nodig kan de advocaat samenwerken met een notaris om een notariële volmacht op te stellen, wat extra zekerheid biedt.
Het proces van het opstellen van een volmacht
- Consultatie: De volmachtgever bespreekt zijn of haar wensen en behoeften met de advocaat.
- Concept opstellen: De advocaat stelt een concept van de volmacht op, waarin de bevoegdheden van de gevolmachtigde worden vastgelegd.
- Revisie en goedkeuring: De volmachtgever en eventueel de gevolmachtigde beoordelen het concept en geven feedback.
- Finalisatie: De volmacht wordt definitief gemaakt en, indien nodig, door een notaris bekrachtigd.
Advocatenkantoor gespecialiseerd in volmachten
Een volmacht is een belangrijk instrument om ervoor te zorgen dat uw zaken goed worden beheerd, zelfs als u dat zelf niet kunt doen. Het inschakelen van een advocaat kan helpen om dit proces soepel en juridisch correct te laten verlopen. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.