Ontbossing is een wereldwijd probleem dat niet alleen ecologische gevolgen heeft, maar ook juridische implicaties met zich meebrengt. Met de toenemende bewustwording van de impact van ontbossing op klimaatverandering en biodiversiteit, hebben overheden en internationale organisaties striktere wet- en regelgeving ingevoerd om deze praktijk te beteugelen. Een van de meest recente ontwikkelingen op dit gebied is de Europese Ontbossingsverordening, die gericht is op het verminderen van ontbossing door strenge eisen te stellen aan bedrijven die producten verhandelen die met ontbossing in verband kunnen worden gebracht.
Europese Ontbossingsverordening
De Europese Ontbossingsverordening, die op 29 juni 2023 in werking is getreden, heeft als doel ontbossing en bosdegradatie wereldwijd tegen te gaan. De verordening vereist dat bedrijven garanderen dat hun producten ontbossingsvrij zijn geproduceerd. Vanaf 30 december 2024 mogen bepaalde producten, zoals rundvlees, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja en hout, alleen de EU binnenkomen of verlaten als ze voldoen aan deze eisen en aan de lokale wetgeving van het herkomstland.
Bedrijven moeten een due diligence-proces doorlopen om de risico’s van ontbossing in hun toeleveringsketen te identificeren en minimaliseren. Dit houdt in dat zij informatie moeten verzamelen over de productieketen, risicobeoordelingen moeten uitvoeren en een zorgvuldigheidsverklaring moeten indienen bij de bevoegde autoriteiten. Grote bedrijven zijn direct onderworpen aan deze regels, terwijl het midden- en kleinbedrijf (MKB) vanaf juni 2025 moet voldoen.
Gevolgen voor Bedrijven
De verordening legt aanzienlijke verantwoordelijkheden op aan bedrijven. Ze moeten ervoor zorgen dat hun producten voldoen aan sociale en milieuwetgeving in de hele toeleveringsketen. Dit betekent dat bedrijven ook toezicht moeten houden op de praktijken van hun leveranciers om te garanderen dat er geen sprake is van ontbossing na 31 december 2020.
Om zich te beschermen tegen niet-naleving door leveranciers, kunnen bedrijven contractuele garanties eisen waarin wordt vastgelegd dat producten afkomstig zijn uit gebieden die niet recentelijk zijn ontbost. Bij schendingen kunnen bedrijven schadevergoeding eisen of contracten ontbinden.
Sancties bij Niet-naleving
Niet-naleving van de verordening kan leiden tot zware sancties. Bedrijven riskeren boetes tot 4% van hun jaarlijkse omzet als ze niet voldoen aan de eisen. Bovendien kunnen producten die niet conform zijn uit de handel worden genomen of teruggeroepen worden.
Conclusie
De juridische implicaties van ontbossing zijn aanzienlijk versterkt door de Europese Ontbossingsverordening. Deze regelgeving dwingt bedrijven om hun toeleveringsketens nauwlettend te beheren en te controleren om bij te dragen aan het tegengaan van wereldwijde ontbossing. Door deze maatregelen worden bedrijven gedwongen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact op het milieu, wat uiteindelijk kan bijdragen aan een duurzamere toekomst.
Advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in de juridische implicaties van ontbossing
MAAK Advocaten behartigt graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt. Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom de juridische implicaties van ontbossing staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.
Heeft u een andere juridische vraag, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.