Meteen naar de inhoud

Een student-stage in de advocatuur

Studentstage in de advocatuur

Na het behalen van de bachelor rechtsgeleerdheid in Utrecht besloot ik om de master een jaar uit te stellen en eerst een tussenjaar te nemen. Voor het kiezen van een master wilde ik eerst graag praktijkervaring opdoen bij een advocatenkantoor. Zelf was ik nog onbekend met de verschillende soorten advocatenkantoren in zowel rechtsgebied als grootte en wist ik niet wat voor soort kantoor bij mij zou passen. Mede hierom liet ik mij adviseren door familie en vrienden die werkzaam zijn in de juridische sector en hier wel ervaring mee hebben. Door een van hen werd ik vervolgens gewezen op MAAK Advocaten. MAAK is een advocatenkantoor in Amsterdam dat zich voornamelijk richt op de spelers van de maakindustrie. Zij is gespecialiseerd in commerciële contracten, (product)aansprakelijkheid en privacy en databescherming op nationaal en internationaal niveau.

Stagelopen naast de rechtenstudie

Inmiddels heb ik drie dagen per week gedurende een periode van vier maanden stage gelopen bij MAAK Advocaten. Ik heb mij o.a. beziggehouden met juridisch onderzoek, het vertalen van buitenlandse processtukken en brieven, het schrijven van adviezen en memo’s voor advocaten en het schrijven van brieven richting wederpartijen. Het leuke aan mijn stageperiode bij MAAK was dat ik al snel zelfstandig in civiele processtukken voor wederpartijen, rechtbanken en gerechtshoven mocht meedenken en zaken op papier mocht zetten voor de advocaten. Zo heb ik bijgedragen aan het schrijven van sommatiebrieven, dagvaardingen, conclusies van antwoord, pleitnota’s en zelfs beroepschriften voor het Gerechtshof.

Werkzaamheden op een advocatenkantoor

Gedurende de stage werd ik ook betrokken bij alle andere facetten van een advocatenkantoor. Namens advocaten van MAAK heb ik contact gehad met deurwaarders, rechtbanken en advocaten van de wederpartij. Ik heb deelgenomen aan diverse cliëntbesprekingen, zowel vooraf bij het bepalen van een processtrategie als achteraf bij de evaluatie. Bovendien mocht ik aanwezig zijn bij zittingen van de rechtbank en het gerechtshof in zaken waaraan ik had meegewerkt. Tot slot ben ik mee geweest als lid van het team dat op een landelijk congres, het Safety Event te Eindhoven, presenteerde en juridisch advies gaf aan spelers van de maakindustrie.

Amsterdams advocatenkantoor

Ik heb MAAK leren kennen als een niche advocatenkantoor dat enorm groeit en waar de medewerkers juridisch inhoudelijk zeer sterk zijn. Naast het juridisch inhoudelijke werk werd ik ook op de hoogte gehouden van alle overige ontwikkelingen met betrekking tot het kantoor. Zo mocht ik deelnemen aan het wekelijkse kantooroverleg en was er tevens op het gebied van acquisitie ruimte voor eigen inbreng.  MAAK Advocaten is gevestigd in Spaces Amstel (direct gelegen aan het Amstelstation), een creatieve werkplek met veelal innovatieve bedrijven onder hetzelfde dak en (niet onbelangrijk) centraal gelegen wanneer je met de trein komt! De locatie, met groot dakterras, nodigt ook uit voor een borrel op het dakterras.

DOORGROEIEN?

Dat kan! Na mijn stage ben ik juridisch-medewerker geworden en combineer ik mijn stage met mijn master.

ZOEK JIJ EEN STAGE?

Wil jij in het nieuwe academische jaar graag student-stagiair(e) worden bij een hecht advocatenkantoor waar je veel verantwoordelijkheid krijgt en veel praktijkervaring kan opdoen? Kijk op vacatures of neem contact ons op onder 020 210 31 38. Graag deel ik ook mijn verhaal met je, dus schroom niet me te bellen! Een mailtje sturen mag naar mail@maakadvocaten.nl.

Max Schwillens

Max Schwillens

Als advocaat Product Safety & overeenkomstenrecht adviseert en procedeert Max Schwillens over productveiligheid, commercieel contracteren en handelsrecht. Zijn expertise ziet onder meer op juridische zaken rondom CE-markering, markttoegang en het voeren van procedures bij de civiele rechter en toezichthoudende instanties. Max is analytisch sterk, gedreven en een goede sparring partner.