Meteen naar de inhoud

Zakendoen in Duitsland

Zakendoen in Duitsland

Volop kansen voor Nederlandse toeleveranciers die zich op Duitse markt willen gaan begeven. Van zelfrijdende auto’s tot 3D-printers en van Virtual Reality tot innovatieve software. De maakindustrie is volop in beweging, ook bij onze oosterburen. Met name positie van de Nederlandse toeleverancier naar Duitsland groeit gestaag. In deze bijdrage bespreken de advocaten van MAAK Advocaten de laatste ontwikkelingen en punten van aandacht bij grensoverschrijdend zakendoen met uw Duitse handelspartner.

Duits-Nederlandse rechtsbetrekkingen

De Duitse industrie kent volgens recente onderzoeken van o.a. de ING Bank een toegevoegde waarde van meer dan EUR 500 miljard. Zakendoen in Duitsland kan voor veel Nederlandse bedrijven dus interessant zijn. Er zijn ook veel do’s en don’ts waar u rekening mee moet houden. Naar verwachting zal de omzet van alleen al de Duitse maakindustrie (elektrotechnische industrie, machinebouw en automotive sector) dit decennium groeien tot boven de EUR 900 miljard. Ter vergelijking: door de rubber, kunststof en metaaltoelevering wordt nu EUR 6 miljard omzet in Duitsland gerealiseerd. Specifieke ontwikkelingen in Duitsland zoals de Energiewende (ontwikkeling richting duurzame energiebronnen en hernieuwbare energie) en Industrie 4.0 bieden gerichte kansen voor Nederlandse (MKB-)bedrijven. Volgens deskundigen is voor Nederlandse (MKB)bedrijven met extra inzet en focus richting de Duitse industrie een omzetverdubbeling in de komende tien jaar mogelijk. De Duitse industrie eist van toeleveranciers betrouwbaarheid, voorspelbaarheid, flexibiliteit en efficiëntie. Begrippen waar Nederlandse industriebedrijven in de regel hoog op scoren.

Nederlandse onderneming in Duitsland oprichten

Een Nederlandse onderneming in Duitsland oprichten kan. Voor veel Nederlandse (MKB-)bedrijven ligt de focus op Noordrijn-Westfalen. Rond 45% van de export naar Duitsland gaat naar deze regio. Qua (export)product liggen voor de Nederlandse industriële toeleveranciers de grootste kansen richting de specialistische machinebouw en elektrotechnische bedrijven. Hier kunnen Nederlandse high-tech toeleveranciers structureel waarde toevoegen. In de elektrotechniek en machinebouw zijn de zuidelijke regio’s Baden-Württemberg en Beieren leidend. Afstand is echter nog altijd een belangrijke factor bij het zakendoen. Hessen en Noordrijn-Westfalen (met zelfs een grotere machinebouw dan Beieren) blijven daarom interessante regio’s met groeimogelijkheden, zeker voor de in omvang kleinere Nederlandse toeleveranciers.

De Duitse industrie staat steeds meer open voor (buitenlandse) uitbesteding. Dat is positief voor Nederlandse toeleveranciers. Volgens het onderzoek van de ING lopen de verhouding tussen totale inkoop van producten en diensten en omzet op: van circa 55% in 1995 naar 60% nu in de Duitse machinebouw, van 63% naar 73% in de automotive.

Een Duitse GmbH oprichten

Een Duitse GmbH oprichten helpt u om de Duitse markt te betreden. Hoewel de kansen voor Nederlandse bedrijven in Duitsland dus goed te noemen zijn, is het benutten ervan niet altijd even makkelijk. Toeleveranciers komen voor het merendeel nog steeds uit de regio en in dat opzicht is er nog een wereld te winnen. Daarnaast is het beheersen van de Duitse taal en het kennen en begrijpen van de Duitse (bedrijfs)cultuur vaak onlosmakelijk verbonden bij het succesvol zaken doen binnen met Duitse handelspartijen.

Voor het benutten van kansen in Duitsland moet de Nederlandse onderneming investeren in wijze van zakendoen in Duitsland. Een goede focus en bijpassende strategie zullen bijdragen aan het succes. Voor het ondersteunen van ondernemers bij de eerste stappen richting (Zuid-)Duitsland is een belangrijke taak voor overheden, brancheverenigingen en clusters van bedrijven weggelegd. Intensivering van dit beleid is nodig, maar goede stappen in die richting worden reeds gezet.

German desk in Amsterdam

MAAK Advocaten is een gespecialiseerd advocatenkantoor (met een German Desk in Amsterdam) dat haar cliënten adviseert en vertegenwoordigt op het gebied van internationale contracten en aansprakelijkheidsrecht. De ervaren advocaten van MAAK assisteren in het bijzonder bij complexe zaken en projecten binnen de maakindustrie. Door haar Duitstalige advocaten heeft MAAK een bijzondere aandacht voor de Duits-Nederlandse markt. De advocaten hebben een sterke reputatie in grensoverschrijdende zaken opgebouwd. Namens cliënten stellen de advocaten overeenkomsten op en voeren ze onderhandelingen en procedures. MAAK beschikt daarnaast over een uitgebreid netwerk van specialisten in Duitsland en ondersteunt bedrijven bij de toegang tot de Duitse markt.

MAAK vertegenwoordigt en adviseert – onder andere – (technologische) bedrijven in de industrie, producenten, importeurs, distributeurs, dienstverleners en overheden. Wilt u meer weten over zakendoen in Duitsland, neem dan contact op.

Voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek zijn de Duitse advocaten van MAAK bereikbaar via mail@maakadvocaten.nl of telefonisch onder +31 20 210 31 38.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en advocaat commercial law geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .