Ga naar de inhoud

Advocaat Licentie­overeenkomst

Advocaat licentieovereenkomst

Bij het aangaan van een licentieovereenkomst zijn de licentiegever en licentienemer vrij om met elkaar afspraken te maken. Onze advocaten contractenrecht stellen regelmatig licentiecontracten op voor licentiegevers en begeleiden licentienemers bij contractonderhandelingen. Wat in ieder geval van belang is bij een licentieovereenkomst is dat u goede afspraken maakt over de duur, de wijze van het gebruik en de vergoeding die voor het gebruik verschuldigd is. Een licentieovereenkomst gaat ook vaker gepaard met andere overeenkomsten en onze advocaat licentieovereenkomsten Remko Roosjen helpt u graag verder hiermee.

Wat is een licentieovereenkomst?

Een licentieovereenkomst is een juridische overeenkomst waarbij de ene partij (de licentiegever) aan de andere partij (de licentienemer) het recht verleent om gebruik te maken van bepaalde intellectuele eigendomsrechten, zoals auteursrechten, merken, octrooien of andere beschermde werken.

Kernpunten van een licentieovereenkomst

In een licentieovereenkomst worden typisch de volgende zaken vastgelegd:

  1. Onderwerp van de overeenkomst: Een omschrijving van het intellectueel eigendomsrecht waarop de licentie betrekking heeft, zoals een logo, foto, tekst, ontwerp, merk, uitvinding, software of knowhow.
  2. Type licentie: De overeenkomst specificeert of het een exclusieve, niet-exclusieve, sole of open licentie betreft.
  3. Territorium en toepassingsgebied: Het geografische gebied en de sectoren/toepassingen waarvoor de licentie geldt.
  4. Toegestane handelingen: De specifieke handelingen die de licentienemer mag verrichten met het intellectueel eigendomsrecht, zoals produceren, verkopen, kopiëren, etc.
  5. Duur en beëindiging: De looptijd van de licentie en de voorwaarden voor verlenging of beëindiging.
  6. Vergoedingen: De financiële voorwaarden, zoals eenmalige vergoedingen (lumpsum) en/of periodieke royalty’s voor het gebruik van de licentie.
  7. Kwaliteitseisen en exploitatieverplichtingen: Eventuele eisen aan de kwaliteit van producten/diensten en verplichtingen voor de licentienemer om de licentie daadwerkelijk te exploiteren.

Het doel van een licentieovereenkomst is om duidelijke afspraken vast te leggen over de voorwaarden waaronder de licentienemer het intellectueel eigendomsrecht mag gebruiken of exploiteren.

Wat zet een advocaat in een licentieovereenkomst?

Allereerst is het van belang dat u weet met wie u zakendoet. De clustervorming die we in het bedrijfsleven tegenkomen, dwingt ertoe goed te kijken wie uw contractspartij is en wie de rechten bezit waar de licentie voor wordt afgegeven. De licentiegever doet er natuurlijk ook verstandig aan goed te weten met wie hij of zij zaken doet. Dit lijkt een open deur, maar toch zien we hier in de praktijk de nodige geschillen over ontstaan. Onze advocaten contractenrecht kunnen u hiermee verder helpen. Vanzelfsprekend is het verder van belangen om de rechten en plichten goed te benoemen. Wat mag de licentienemer precies produceren, verkopen, toepassen? Welke merken mogen worden gebruikt? Deze vragen zien onze advocaten bij licentieovereenkomsten veelvuldig terugkomen.

Advocaat over de schending van een licentiecontract

Stel dat een van de partijen de licentieovereenkomst schendt. De remedies die dan opleven dient u ook goed te faciliteren in het contract. Denk hierbij aan opzegregelingen etc. Wat verder van belang is, is hoe tussen partijen wordt omgesprongen bij inbreuken van derden. De licentienemer is in de regel niet de partij die dan moet en mag optreden, maar wel geraakt wordt. Hierover dient een goede regeling op papier te worden gezet. Schadevergoeding of afdracht van de winst zijn eventueel wel vorderingen die de licentienemer tegen de derde partij in zou kunnen stellen bij een onrechtmatige daad.

Exclusieve licentieovereenkomst op stellen door een advocaat

De exclusieve licentieovereenkomst kan op meerdere manieren worden ingericht door een advocaat. Denkt u bijvoorbeeld aan een bepaald geografisch contractsgebied, een bepaald gedeelte van de technologie, een bepaalde toepassing, een bepaalde sector in de markt etc. Om dit goed vorm te geven en af te bakenen (al dan niet in tijd), kunt u het beste een advocaat contractenrecht mee laten denken over de juiste invulling. Wij hebben veel ervaring met dergelijke exclusieve licentiecontracten.

Product- of technologieverbeteringen tijdens een licentiecontract

In de kern beschikt de licentiegever over de intellectuele eigendomsrechten. Wanneer het gaat om producten (en dit zien we veel in de maakindustrie), ontstaat een zakelijk geschil vooral wanneer het product wordt doorontwikkeld en daaraan rechten moeten worden toegekend. Over de nieuwe technologie kunt u afspraken maken in het licentiecontract.

Geschil over een licentiecontract

Wanneer er een geschil over een licentiecontract ontstaat, is het zaak dat de kern van het geschil snel geadresseerd wordt en de schade wordt beperkt. Komt u er samen niet meer uit dan zal de zaak in de regel aan de civiele rechter moeten worden voorgelegd. Het is in ieder geval van belang dat u in de licentieovereenkomst een forum aanwijst bij geschillen (bijvoorbeeld de bevoegde rechter te Amsterdam) en een rechtskeuze maakt wanneer u met een buitenlandse partij een geschil heeft.

Een geschil kan bijvoorbeeld gaan over de uitleg van een bepaling in een licentieovereenkomst, of over de beëindiging van een licentiecontract.

Licentieovereenkomst op laten stellen door een advocaat

Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij het opstellen van een licentieovereenkomst. Wanneer u advies wilt inwinnen over een contractuele vraag, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Onze advocaten zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken, ook wanneer het gaat om licentieovereenkomst met een buitenlandse partij. Het opstellen van een licentieovereenkomst door een advocaat betekent dat u een document heeft waar u mee verder kan en waarin uw kansen worden benut, en risico’s beheersbaar worden gemaakt.

Voordelen advocaat inschakelen

Het is verstandig om een advocaat voor licentieovereenkomsten of gespecialiseerde jurist in te schakelen voor het opstellen van een licentieovereenkomst, omdat:

– Zij expertise hebben op het gebied van intellectueel eigendomsrecht (waaronder auteursrecht, merkenrecht)
– Zij ervaring hebben met het opstellen van dit soort contracten op maat (duurovereenkomsten)
– Zij kunnen adviseren over de meest geschikte licentievorm (exclusief, niet-exclusief etc.)
– Zij kunnen waarborgen dat alle belangrijke aspecten goed worden geregeld

Een goed opgestelde licentieovereenkomst door een ervaren advocaat voorkomt latere discussies en conflicten over de voorwaarden. Een advocaat of gespecialiseerde jurist kan hierbij van grote toegevoegde waarde zijn.

Advocatenkantoor voor licentieovereenkomsten

We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.