Inhoudsopgave
Conservatoir beslag op een boot is een juridische maatregel die kan worden toegepast om een vordering veilig te stellen. Onze advocaten procesrecht begeleiden partijen bij het leggen van conservatoir beslag op een boor, of bij het voeren van een opheffingskortgeding om het beslag van de boot af te krijgen. De procedure voor het opheffen van het beslag vindt plaats bij de voorzieningenrechter. Een advocaat gespecialiseerd in het leggen en opheffen van beslag kan u daarover goed adviseren. In deze bijdrage geven we enkele inzichten voor deze vorm van beslag.
Procedure en bevoegdheid voor het leggen van bootbeslag
Conservatoir beslag op een schip wordt gelegd zonder dat de beslaglegger over een executoriale titel beschikt. Het is een bewarende maatregel die ervoor zorgt dat een schuldenaar zijn bezittingen niet kan vervreemden voordat er een rechterlijke uitspraak is.
De voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar het schip zich bevindt, is bevoegd om verlof te geven tot het leggen van conservatoir beslag. Hoewel de Rechtbank Rotterdam exclusief bevoegd is voor veel maritieme zaken, geldt dit niet voor het leggen van beslag op een schip. Kortom, er kunnen meerdere rechtbanken bevoegd zijn om over deze zaak te oordelen. Laat u daarover goed informeren door een advocaat gespecialiseerd in het leggen en opheffen van conservatoir beslag op boten.
Uitvoering van het beslag op schepen
Om rechtmatig beslag te leggen op een schip, moet een gerechtsdeurwaarder zich aan boord van het vaartuig bevinden. Het beslag wordt gelegd door middel van een proces-verbaal van de deurwaarder. Dit proces-verbaal moet specifieke gegevens bevatten, waaronder:
- de vermelding van de voornaam, naam en woonplaats van de executant;
- de vermelding van de titel uit hoofde waarvan het beslag wordt gelegd;
- een opgave van het bedrag dat krachtens deze titel aan de executant verschuldigd is;
- de naam en de woonplaats van de eigenaar of de boekhouder, de naam van de kapitein of de schipper, telkens indien zij bekend zijn, en de naam en woonplaats van hem jegens wie de onder b bedoelde titel luidt, indien deze een ander is dan de eigenaar;
- de naam, de soort en de ruimte van het schip en, zo het schip te boek staat in de openbare registers, bedoeld in afdeling 2 van titel 1 van Boek 3 van het Burgerlijk Wetboek, de gegevens omschreven in artikel 21, eerste lid onder c Kadasterwet;
- de algemene omschrijving van het scheepstoebehoren.
Tijdgevoeligheid bij beslag op boten
Bij maritieme beslagen is snelheid cruciaal. Schepen blijven vaak niet lang in een haven, en zodra een schip is uitgevaren, verdwijnt ook de mogelijkheid tot verhaal. Daarom is het belangrijk dat advocaten snel handelen na het verkrijgen van toestemming van de rechter.
Wat zegt de wet over beslag op schepen?
Voor conservatoir beslag op zeeschepen van verdragsstaten bij het Brussels beslagverdrag gelden aanvullende voorwaarden. Bovendien is de wettelijke regeling voor conservatoir beslag op schepen relatief beknopt en omvat een aantal artikelen in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering:
Artikel 563 Rv bepaalt hierover het volgende:
1 Het beslag op schepen moet worden voorafgegaan door een aan de eigenaar of boekhouder te betekenen exploot van een deurwaarder, houdende een bevel om binnen vierentwintig uur aan de executoriale titel te voldoen. Eerst na verloop van die termijn kan het beslag worden gelegd.
2 Indien er echter vrees bestaat dat het schip spoedig naar een andere plaats zal vertrekken kan de voorzieningenrechter van de rechtbank in het rechtsgebied waarbinnen de inbeslagneming plaatsvindt of van de rechtbank Rotterdam, ook op mondeling verzoek van de deurwaarder, bepalen dat deze ook zonder voorafgaand bevel tot de inbeslagneming kan overgaan.
3 In dat geval zal, in afwijking van artikel 430, derde lid, de betekening van de titel tezamen met die van het proces-verbaal van inbeslagneming kunnen geschieden.
Het is belangrijk om op te merken dat een schip een bijzonder object is in het beslagrecht. Of een schip te boek is gesteld, kan invloed hebben op de beslagprocedure.
Advocatenkantoor gespecialiseerd in het beslag op schepen
Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom het leggen en opheffen van beslag op schepen. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.