Ga naar de inhoud

Advocaat Opheffingskortgeding

Een opheffingskortgeding is een juridische procedure waarbij de beslagene via een kort geding bij de voorzieningenrechter een verzoek kan indienen tot opheffing van een gelegd conservatoir beslag. Conservatoir beslag is een voorlopige maatregel die een schuldeiser kan nemen om de bezittingen van een schuldenaar te bevriezen, totdat er een definitieve uitspraak in de hoofdzaak is gedaan. Dit type beslag kan bijvoorbeeld worden gelegd op een woning, loon, of bankrekening van de schuldenaar. De beslagene moet aannemelijk maken dat er gronden zijn voor de opheffing van het beslag, zoals gesteld in artikel 705 Rv. De voorzieningenrechter maakt een belangenafweging om te bepalen of de belangen van de beslaglegger zwaar genoeg wegen om de gevolgen van het beslag te rechtvaardigen. De Hoge Raad heeft het imperatieve karakter van de wettelijke opheffingsgronden op losse schroeven gezet, wat betekent dat de rechter meer ruimte heeft in de beoordeling. Bij bewijsbeslag moet de beslagene summierlijk aantonen dat de gestelde inbreuk onvoldoende aannemelijk is. De voorzieningenrechter beoordeelt niet of het verlof tot beslaglegging terecht is verleend, maar of op het moment van de beslissing grond bestaat voor opheffing van het beslag. Nieuw verkregen informatie die de inbreuk aannemelijk maakt, mag de rechter meewegen. Ook als de vreemdeling de rechtsmacht van de Nederlandse rechter niet erkent, moet een geding tot opheffing van het beslag voor de Nederlandse rechter gevoerd worden.

Procedure van een Opheffingskortgeding

  • Initiatie: De procedure in kort geding (dat wil zeggen: een spoedprocedure) begint met een verzoek tot opheffing van het beslag, dat wordt ingediend bij de voorzieningenrechter. Dit is dezelfde rechter die eerder toestemming gaf voor het leggen van het beslag.
  • Spoedeisendheid: Het kort geding is een snelle civiele procedure bedoeld voor spoedeisende zaken. Het kan op korte termijn plaatsvinden, wat essentieel is als de beslaglegging onterecht blijkt te zijn.
  • Gronden voor Opheffing: Om het beslag op te heffen, moet de verzoeker aannemelijk maken dat de vordering van de beslaglegger ondeugdelijk is. Dit kan bijvoorbeeld als blijkt dat de vordering waarvoor beslag is gelegd niet bestaan of als er niet aan de vereiste formaliteiten is voldaan. Ook een gelegd beslag waarbij niet de (volledige) waarheid aan de rechter is gepresenteerd in de zin van artikel 21 Rv kan nopen tot een opheffing van het gelegde conservatoire beslag.
  • Rechterlijke Beoordeling: De voorzieningenrechter beoordeelt de argumenten van beide partijen en maakt een belangenafweging. De rechter kan het beslag opheffen als de vordering summierlijk ondeugdelijk blijkt te zijn of als er andere juridische gronden zijn voor opheffing.

Belang van een Opheffingskortgeding

Een opheffingskortgeding is van groot belang voor schuldenaren die geconfronteerd worden met een beslag dat zij als onterecht ervaren. Het biedt een snelle juridische weg om het beslag te laten opheffen, waardoor de schuldenaar weer toegang krijgt tot zijn of haar bevroren bezittingen. Deze procedure is essentieel om onnodige schade of financiële problemen te voorkomen die kunnen ontstaan door een langdurige beslaglegging.

Wat zijn de belangrijkste stappen om een opheffingskortgeding op te starten?

Een opheffingskortgeding is een spoedprocedure waarmee u kunt verzoeken om een conservatoir beslag op te heffen. Hier zijn de belangrijkste stappen om deze procedure te starten:

Advocaat Inschakelen:

    • Het is verplicht om een advocaat in te schakelen voor een opheffingskortgeding. De advocaat helpt u bij het opstellen van de inleidende kort geding dagvaarding en begeleidt u door de procedure bij de voorzieningenrechter.

    Dagvaarding opstellen en indienen:

      • Uw advocaat stelt een dagvaarding op waarin wordt uitgelegd waarom het beslag moet worden opgeheven. Deze dagvaarding wordt ingediend bij de voorzieningenrechter en bekeken zal worden of er ten onrechte (voor een deel) beslag is gelegd.

      Dagvaarding en zitting:

        • Nadat de (concept)dagvaarding is ingediend, wordt een datum voor de zitting bepaald. De definitieve dagvaarding moet door een deurwaarder aan de wederpartij worden betekend, zodat zij op de hoogte zijn van de zitting.

        De Zitting:

          • Tijdens de zitting kunnen beide partijen hun standpunten toelichten. De rechter kan eventueel aandringen op een schikking of mediation, maar als dat niet lukt, volgt een uitspraak.

          Uitspraak:

            • De rechter doet meestal binnen twee weken na de zitting uitspraak. Deze uitspraak kan het beslag (deels) opheffen of onder bepaalde voorwaarden handhaven.

            Gronden voor Opheffing van beslag

            De rechter kan besluiten het beslag op te heffen op basis van verschillende gronden, zoals bijvoorbeeld:

            • Onvoldoende juridische basis voor het beslag, c.q. een (summierlijk) ondeugdelijke vordering.
            • Onredelijkheid of disproportionaliteit van het beslag.
            • Voldoende zekerheidstelling door de beslagene, bijvoorbeeld via een bankgarantie.
            • Een onvolledig ingediend verzoek tot beslaglegging waarmee de waarheid is verdraaid (ex artikel 21 Rv)

            Advocatenkantoor gespecialiseerd in opheffingskortgedingen

            Het opstarten van een opheffingskortgeding vereist een goed voorbereide juridische aanpak en de bijstand van een advocaat. Door het volgen van de bovenstaande stappen kunt u snel en effectief een verzoek indienen om een conservatoir beslag op te heffen.

            Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom het opheffingskortgeding. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

            +31 (0)20 – 210 31 38
            remko.roosjen@maakadvocaten.nl

            De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

            Remko Roosjen

            Remko Roosjen

            Als advocaat Commercial Law en oprichter van MAAK Advocaten geeft Remko Roosjen leiding aan aan het team Geschillen en Procedures en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn.