Meteen naar de inhoud

Faillissement aanvragen

In faillissementswetgeving is het onvermogen van een bedrijf om zijn schulden te betalen een primaire oorzaak van een faillissement. Dit doet zich voor wanneer een bedrijf in financiële nood ophoudt zijn financiële verplichtingen na te komen, wat wijst op een kritiek moment in zijn juridische en financiële zaken. Waar het volgens de wet om gaat is dat er een situatie is ontstaan waarin de schuldenaar is gestopt met betalen. Hieronder legt onze advocaat meer uit over het aanvragen van een faillissement.

Faillissement aanvragen

Het aanvragen van een faillissement is vrij gebruikelijk. Je doet er goed aan om goed op de hoogte te zijn van wat dit inhoudt; of je nu de aanvrager of de (vermeende) schuldenaar van een vordering bent. Na de feitelijke faillissementsaanvraag vindt er een hoorzitting plaats. Faillissementszittingen worden wekelijks gehouden en kunnen zelfs plaatsvinden zonder dat de onderliggende schuldeiser eerder een vonnis heeft verkregen. Naast het feit dat het een middel is voor een curator om een actief efficiënt en effectief te liquideren, is het ook een drukmiddel voor een incassant om betaald te krijgen voor de datum van de faillissementszitting.

Een vrijwillige faillissementsaanvraag vereist dat een bedrijf zich aan specifieke procedures houdt. Dit omvat het invullen van een formulier van de lokale griffie van de rechtbank en het indienen van de benodigde documenten zoals de statuten van het bedrijf, het aandeelhoudersregister en het uittreksel uit het handelsregister. Er is ook een besluit van de aandeelhouders nodig waarin de intentie om het faillissement aan te vragen wordt aangegeven. Het volgen van deze stappen kan leiden tot een snelle faillietverklaring, soms binnen dezelfde dag.

Faillissementsaanvragen en incasso

In gevallen waarin een schuldeiser het faillissementsproces in gang zet, verplicht de wet de tussenkomst van een professionele advocaat. De schuldeiser moet aantonen dat er ten minste twee schuldeisers zijn, waaronder hijzelf, waarvan ten minste één een opeisbare vordering heeft. Dit onderstreept de cruciale rol van juridische begeleiding in faillissementsprocedures.

Of u nu aan de eisende kant staat of verweer moet voeren tegen een faillissementsaanvraag, onze advocaten kunnen u hierbij ondersteunen. Het aanvragen van een faillissement wordt vaak gebruikt in incassoprocedures en onze advocaten kunnen u begeleiden bij het bepalen van de juiste strategie en het maken van de juiste keuzes.

Veelgestelde vragen

V1: Wat zijn de eerste vereisten voor een bedrijf om een faillissementsprocedure te starten?

A1: Bedrijven moeten een specifiek formulier van de griffie van de rechtbank invullen en belangrijke documenten zoals de statuten overleggen, zodat ze voldoen aan de formaliteiten voor een snelle faillietverklaring.

V2: Is het mogelijk voor schuldeisers om een faillissementsprocedure tegen een bedrijf te starten?

A2: Ja, schuldeisers kunnen het faillissement tegen een bedrijf aanvragen door het bestaan van meerdere schuldeisers en een opeisbare vordering aan te tonen.

V3: Hoe helpt MAAK Advocaten bij faillissementen?

A3: MAAK Advocaten biedt ervaren insolventieadvocaten voor strategisch advies en vertegenwoordiging in Nederland, gericht op de unieke uitdagingen van elke faillissementszaak.

MAAK Advocaten gespecialiseerd in faillissementsrecht

MAAK Advocaten onderscheidt zich met een team van doorgewinterde insolventieadvocaten. Deze experts, die goed bekend zijn met de subtiliteiten van faillissementsprocedures en vaak optreden als curator, bieden strategisch advies en juridische vertegenwoordiging en zorgen voor een aanpak op maat voor elke insolventiesituatie.

Ontdek de mogelijkheden voor het aanvragen van een faillissement. Als u vragen heeft of juridische hulp nodig heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons deskundige en toegewijde team van ons Amsterdamse advocatenkantoor. Onze advocaten zijn toegewijd aan het leveren van uitzonderlijke juridische diensten en persoonlijke aandacht voor uw unieke behoeften. U kunt contact met ons opnemen via onze website, per e-mail of per telefoon. Onze vriendelijke en professionele medewerkers helpen je graag verder. We kijken uit naar de mogelijkheid om u te helpen door de complexiteit van het juridische landschap te navigeren en de best mogelijke resultaten voor uw zaak te bereiken.

Contactpersoon: Remko Roosjen | advocaat
Kantoornummer: +31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De inhoud van deze juridische blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatiedoeleinden en mag niet worden beschouwd als juridisch advies of als vervanging van professioneel juridisch advies. Hoewel we ernaar streven om de nauwkeurigheid en actualiteit van de gepresenteerde informatie te waarborgen, kunnen we de volledigheid of toepasbaarheid ervan op uw specifieke omstandigheden niet garanderen. We raden u aan om een gekwalificeerde advocaat te raadplegen voor advies over uw individuele juridische zaken. De inhoud van deze blog kan onderhevig zijn aan wijzigingen of updates zonder voorafgaande kennisgeving, en we wijzen elke verantwoordelijkheid af voor eventuele fouten of weglatingen in de verstrekte informatie.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en incasso advocaat geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder incassoprocedures, voor alle rechtbanken in Nederland, arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .