
Wanneer je als gedaagde een dagvaarding ontvangt via de deurwaarder, moet je tijdig reageren om juridische complicaties te voorkomen. Er gaan immers termijnen lopen om schriftelijk te reageren op de dagvaarding, dan wel bij de rechter te verschijnen. Doe je dat niet? Dan kan de rechter verstek verlenen en een verstekvonnis uitspreken. Een verstek vonnis levert een titel op, waarmee een schuldeiser kan gaan ‘executeren’ op het vermogen van de schuldenaar.
Tegen een verstekvonnis moet meestal geen hoger beroep, maar verzet worden ingesteld. Dit betekent dat de zaak opnieuw wordt behandeld bij dezelfde rechterlijke instantie, maar dan met wederhoor. Correct ingesteld verzet heropent de procedure en biedt de veroordeelde partij alsnog de kans om zich te verdedigen.
In deze blog leggen onze Amsterdamse advocaten procesrecht uit wat verstek inhoudt, wat de gevolgen van een verstekvonnis zijn en hoe je effectief verzet kunt instellen. Belangrijk is dat er termijnen lopen waar acht op moet worden geslagen en dat het verstandig is om snel te schakelen.
Waar is het verstekvonnis in de wet geregeld?
Het verstekvonnis is geregeld in het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering (Rv), met name in artikel 139 Rv. Dit artikel bepaalt dat als de gedaagde niet op de eerste of een door de rechter nader bepaalde roldatum in het geding verschijnt, geen advocaat stelt, of het verschuldigde griffierecht niet tijdig voldoet, de rechter verstek tegen hem verleent en de vordering toewijst, tenzij deze onrechtmatig of ongegrond voorkomt.
Andere relevante wetsartikelen met betrekking tot verstekvonnis en verzet zijn:
- Artikel 143 Rv: Dit artikel regelt de voorwaarden waaronder verzet kan worden ingesteld tegen een verstekvonnis.
- Artikel 143 lid 2 Rv: Dit specificeert wanneer de verzettermijn begint te lopen, zoals na betekening van het vonnis aan de veroordeelde in persoon of na het plegen van een daad van bekendheid door de gedaagde.
Deze wettelijke regelingen zorgen ervoor dat er voldoende zekerheden zijn ingebouwd voor de gedaagde partij, maar vereisen wel dat er tijdig actie wordt ondernomen vanwege de korte termijnen. Dit betekent dat het cruciaal is om na ontvangst van een verstekvonnis direct juridische hulp in te schakelen.
Wat gebeurt er als een gedaagde niet verschijnt?
Een dagvaarding is een officiële oproep om voor de rechter te verschijnen. Als de gedaagde niet op tijd verschijnt of niet correct vertegenwoordigd wordt (bijvoorbeeld zonder advocaat wanneer dit verplicht is), toetst de rechter of aan alle formele eisen is voldaan. Is dat het geval? Dan verleent de rechter verstek. Dit betekent dat de vordering van de eiser in principe wordt toegewezen, tenzij deze onrechtmatig of ongegrond wordt geacht.
In veel gevallen wordt een gedaagde bij verstek veroordeeld zonder dat hij zich bewust is van de juridische gevolgen. Dit kan verstrekkende gevolgen hebben, zeker als er sprake is van een hoge financiële claim of een executoriale titel. Daarom is het van belang om bij twijfel altijd juridisch advies in te winnen zodra een dagvaarding wordt ontvangen.
Advocaat over het verstekvonnis
Een verstekvonnis is aldus een uitspraak van de rechter op basis van de eis van de tegenpartij, zonder dat de gedaagde verweer heeft gevoerd. In de praktijk toetst de rechter slechts marginaal of de vordering gegrond is. Daardoor kunnen verstrekkende vorderingen vaak zonder inhoudelijke beoordeling worden toegewezen.
Belangrijke kenmerken van een verstekvonnis:
- Uitvoerbaar bij voorraad: Dit betekent dat het vonnis direct kan worden geëxecuteerd, zelfs als de gedaagde hiertegen nog een rechtsmiddel instelt.
- Geen hoger beroep: Tegen een verstekvonnis staat in de meeste gevallen geen hoger beroep, maar verzet open.
Dit laatste aspect is cruciaal: veel mensen denken ten onrechte dat hoger beroep de juiste weg is, terwijl verzet de juiste procedure is om het verstekvonnis ongedaan te maken.
Hoe werkt een verzetprocedure?
Een verzetprocedure biedt de mogelijkheid om alsnog verweer te voeren tegen het verstekvonnis. Dit verloopt via de volgende stappen:
- Verzetdagvaarding: De gedaagde (nu ‘eiser in verzet’) start de procedure door de oorspronkelijke eiser opnieuw te dagvaarden.
- Behandeling door dezelfde rechter: De zaak wordt inhoudelijk behandeld door dezelfde rechtbank die het verstekvonnis heeft gewezen.
- Conclusie van antwoord: De verzetdagvaarding geldt als eerste inhoudelijke reactie op de oorspronkelijke eis.
- Mogelijke tegeneis: De gedaagde kan in verzet ook een reconventionele vordering (tegenvordering) instellen.
Waarom is snelheid cruciaal bij verzet?
De wet stelt strikte termijnen voor het instellen van verzet. Deze termijnen zijn fataal, wat betekent dat een te late verzetdagvaarding niet ontvankelijk wordt verklaard en het verstekvonnis definitief blijft.
Drie mogelijke startmomenten van de verzettermijn:
- Vanaf betekening van het vonnis in persoon: Zodra de deurwaarder het vonnis persoonlijk aan de veroordeelde partij overhandigt, start de termijn van vier weken.
- Vanaf een daad van bekendheid: Zodra de veroordeelde partij een handeling verricht waaruit blijkt dat hij kennis heeft genomen van het vonnis, zoals een betalingsregeling treffen, begint de termijn te lopen.
- Vanaf voltooiing van de tenuitvoerlegging: Als het vonnis wordt geëxecuteerd, bijvoorbeeld door beslaglegging, begint de termijn de dag na voltooiing van de executie.
Verzettermijn bij gedaagden buiten Nederland
- Acht weken: Indien de gedaagde in het buitenland woont en zijn verblijfplaats bekend is.
- Onbepaalde termijn: Als de verblijfplaats onbekend is, start de termijn pas na uitvoering van het vonnis.
Wanneer is verzet niet mogelijk?
Een belangrijk detail: verzet is alleen mogelijk bij dagvaardingsprocedures. Bij verzoekschriftprocedures (zoals alimentatie- of faillissementszaken) bestaat het rechtsmiddel van verzet niet. In die gevallen is alleen hoger beroep mogelijk.
Praktisch advies: wat te doen bij een verstekvonnis?
- Handel snel: De termijnen voor verzet zijn kort en onverbiddelijk.
- Raadpleeg direct een advocaat: Een specialist in procesrecht kan beoordelen of verzet kans van slagen heeft en de juiste strategie bepalen.
- Voorkom verstek: Zorg ervoor dat je altijd tijdig reageert op een dagvaarding en juridisch advies inwint.
- Controleer de betekening: Soms is een verstekvonnis onterecht omdat de betekening niet correct heeft plaatsgevonden.
Advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in verstek en verzet
Een verstekvonnis kan verstrekkende gevolgen hebben, maar verzet biedt een tweede kans op verweer. Door snel en adequaat te handelen, kun je voorkomen dat een ongunstig vonnis definitief wordt. Heb je een verstekvonnis ontvangen? MAAK Advocaten behartigt dan graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt.
Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom verstekvonnissen en verzet staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.
Heeft u een andere juridische vraag, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.