Ga naar de inhoud

Incassoprocedure opstarten

Het initiëren van een incassoprocedure vereist eerst het versturen van een finale aanmaning. Dit document stelt de debiteur in staat de schuld te voldoen binnen een termijn van 15 dagen voor consumenten en 5 dagen voor bedrijven, zonder bijkomende rente of incassokosten.

Onbetaalde facturen zijn een veelvoorkomend probleem in Nederland, hoewel Nederlandse klanten bekend staan als een van de betere betalers in Europa. Met de juiste maatregelen en ondersteuning van ervaren incassospecialisten kan een incassoprocedure opstarten echter een succesvol proces zijn. Als het gaat om het innen van schulden, staat de wet niet toe dat schuldeisers optreden namens schuldenaren bij het innen van wat verschuldigd is van derden; schuldeisers kunnen echter wel vorderingen op deze derden afdwingen door middel van derdenbeslag, met inbegrip van roerende goederen die voor hen worden gehouden door deze derden.

Ons advocatenkantoor in Amsterdam heeft een sterke reputatie op het gebied van incassodiensten. Ons ervaren en toegewijde team van advocaten en incassospecialisten heeft uitgebreide kennis van en ervaring met B2B-incasso. Onze incasso-advocaten kunnen u helpen met incasso in het hele land en daar buiten bij grensoverschrijdende incassozaken. Onze advocaat, Remko Roosjen, zal meer uitleggen over het opstarten van een incassoprocedure.

Incasso door advocaten

Facturen hebben meestal een betalingstermijn van 30 dagen. Als uw debiteur niet betaalt, kunnen onze advocaten u adviseren en begeleiden bij het juridische proces voor incasso, bijvoorbeeld bij het schrijven van een sommatiebrief. Ons team van incasso-advocaten werkt in overleg met u om ervoor te zorgen dat uw zaak effectief en efficiënt wordt behandeld.

Faillissementsaanvraag en de incassoprocedure

De faillissementsaanvraag is een populaire procedure voor schuldinning bij het opstarten van een incassoprocedure, omdat het vaak leidt tot succesvolle incasso. Het doel van de faillissementsaanvraag is veelal niet om de schuldenaar failliet te laten gaan, maar om hem onder druk te zetten om zijn schulden te betalen. Omdat er meer op het spel staat voor debiteuren, zullen zij eerder geneigd zijn om hun schuldeisers te betalen om te voorkomen dat zij failliet worden verklaard.

Civiele procedures

Civiele procedures worden vaak gebruikt in betwiste zaken. Ook bij het opstarten van een incassoprocedure kan een vordering worden betwist. Als u een civiele procedure start tegen uw debiteur, moet hij naar de rechtbank komen om zijn kant van het verhaal te vertellen. Beide partijen moeten bewijs leveren om hun vorderingen te ondersteunen en in de meeste gevallen zal de rechter beide partijen aanmoedigen om tot een schikking te komen. Een civiele procedure kan zes tot twaalf maanden duren, of zelfs twee jaar voor meer gecompliceerde zaken. Nadat er een vonnis is bereikt, kan er hoger beroep worden aangetekend, waardoor de zaak nog langer duurt.

Kort geding

Voor eenvoudige en licht betwiste geldvorderingen kan een kort geding binnen een beperkte tijd een uitspraak opleveren. De vordering wordt voorgelegd aan de rechtbank en er wordt sneller een uitspraak gedaan dan bij een civiele procedure. Deze optie is echter alleen van toepassing op eenvoudige geldvorderingen.

Beslag op vermogen

Als een schuldenaar niet betaalt, kunnen onze advocaten beslag laten leggen door de rechtbank. Deze maatregel is een laatste redmiddel en is van toepassing op geldvorderingen op het vermogen van de schuldenaar, zoals bankrekeningen en onroerend goed. De schuldenaar kan zijn geld niet langer uitgeven en wordt onder druk gezet om het uitstaande bedrag te betalen.

FAQS over schuldvorderingen

V: Wat is de betalingstermijn voor facturen in Nederland?
A: Facturen in Nederland hebben standaard een betalingstermijn van 30 dagen.

V: Hoe kan ik een onbetaalde factuur in Nederland innen?
A: Met de hulp van onze incassospecialisten en advocaten kun je je onbetaalde factuur in Nederland effectief innen via verschillende juridische procedures, zoals de faillissementsaanvraag of een civiele procedure.

V: Wat is de faillissementsaanvraag in Nederland?
A: De faillissementsaanvraag is een populaire procedure voor schuldinning in Nederland die tot doel heeft de debiteur onder druk te zetten om zijn schulden te betalen door te voorkomen dat hij failliet wordt verklaard.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en incasso advocaat geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder incassoprocedures, voor alle rechtbanken in Nederland, arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .