Inhoudsopgave
In onze blogreeks over bewijsrecht in de civiele procedure komt vandaag aan bod: het voorlopig deskundigenbericht. Zoals reeds aangehaald in de blog over het voorlopig getuigenverhoor kan procederen tamelijk kostbaar, tijdrovend en onzeker zijn. Door het instellen van een verzoek tot voorlopig deskundigenbericht kan een deskundige, voorafgaand aan het instellen van een procedure, of tijdens een lopende procedure, zich uitlaten over de relevante vragen en feiten en omstandigheden die belangrijk zijn voor de uitkomst van een (mogelijke) procedure. Iedere partij die belang heeft bij een onderzoek naar bepaalde feiten kan de rechter verzoeken tot een voorlopig deskundigenbericht.
Wat is een voorlopig deskundigenbericht?
Een voorlopig deskundigenbericht is een onderzoek dat wordt uitgevoerd door een onafhankelijke deskundige, vaak in het kader van juridische geschillen. Het doel van dit rapport is om duidelijkheid te verschaffen over relevante feiten en omstandigheden die van invloed kunnen zijn op de uitkomst van een rechtszaak. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op medische kwesties, bouwtechnische problemen of andere technische geschillen.
Doel en Toepassing
Het voorlopig deskundigenbericht wordt vaak aangevraagd wanneer er onduidelijkheid bestaat over bepaalde feiten die essentieel zijn voor de beoordeling van een zaak. Dit kan partijen helpen om te bepalen of het zinvol is om een formele rechtszaak te starten. De aanvraag voor een dergelijk rapport kan door elke partij die belang heeft bij het onderzoek worden ingediend bij de rechtbank, en de rechter moet het verzoek in principe toewijzen, tenzij er sprake is van misbruik of andere zwaarwegende bezwaren.
Procedure
De procedure begint met een verzoekschrift waarin de feiten en vragen die onderzocht moeten worden, duidelijk worden aangegeven. De rechter benoemt vervolgens een deskundige die het onderzoek uitvoert. Deze deskundige is verplicht om onpartijdig te werk te gaan en zal een rapport opstellen dat de bevindingen documenteert. Dit rapport is bindend voor de betrokken partijen, wat betekent dat zij zich aan de conclusies moeten houden.
Voorwaarden
Voor een succesvol verzoek tot een voorlopig deskundigenbericht moeten de volgende voorwaarden worden vervuld:
- Het verzoek moet relevant zijn voor de zaak.
- Het moet voldoende concreet zijn.
- De feiten die onderzocht worden, moeten met het deskundigenbericht bewezen kunnen worden.
Dit instrument is bijzonder nuttig in complexe zaken waar technische of medische expertise vereist is, en kan helpen om bewijs veilig te stellen voordat verdere juridische stappen worden ondernomen.
Waar is het voorlopig deskundigenbericht geregeld?
Het voorlopig deskundigenbericht is geregeld in artikel 202 e.v. Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering. De wetgever heeft bepaald dat het proces aanvangt met een verzoekschrift van de partij die het deskundigenbericht wenst. Het verzoekschrift dient te worden ingediend bij de rechter die waarschijnlijk ook bevoegd zal zijn om over de zaak, indien deze wordt ingesteld, te oordelen. Net als bij het voorlopig getuigenverhoor heeft te gelden dat een verzoek tot een voorlopig deskundigenbericht in beginsel dient te worden toegewezen, mits het verzoek (i) ter zake dienend is, (ii) voldoende concreet is, en (iii) feiten betreft die met het deskundigenonderzoek bewezen kunnen worden.
Afwijzing van het verzoek om een voorlopig deskundigenbericht
Indien niet is voldaan aan de drie cumulatieve vereisten waaraan het verzoekschrift voor een voorlopig deskundigenbericht aan dient te voldoen kan het verzoek worden afgewezen. Ook indien sprake is van strijd met de goede procesorde, onvoldoende belang of misbruik van procesrecht kan de rechter bepalen dat er geen voorlopig deskundigenbericht zal plaatsvinden.
Een deskundige benoemen
Het benoemen van de deskundige(n) zal in overleg tussen de rechter en partijen plaatsvinden, zo bepaalt artikel 194 lid 2 Rv. Het deskundigenbericht kan zowel schriftelijk als mondeling worden afgelegd. Ook kan in overleg tussen de rechter en partijen worden beslist omtrent welke vragen de deskundige zal verklaren.
Indien er sprake is van benoeming van een deskundige waarmee een der partijen het niet eens is, kan deze partij in bezwaar gaan. Hiertoe kan vervolgens een andere deskundige benoemd worden.
Kosten van het voorlopig deskundigenbericht
Het is moeilijk te zeggen wie de kosten van het voorlopig deskundigenbericht moet voldoen. In het geval van het opstarten van een bodemprocedure wordt bij het eindvonnis een kostenveroordeling gegeven waarbij één, of beide partijen, de kosten voor het deskundigenbericht moeten dragen.
Advocatenkantoor gespecialiseerd in voorlopige deskundigenberichten
MAAK Advocaten behartigt graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt. Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom het voorlopig deskundigenbericht staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.
Heeft u een andere juridische vraag of een ander, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.
Deel I: Bewijslast
Deel II: Voorlopig getuigenverhoor
Deel III: Voorlopig deskundigenbericht
Deel IV: Exhibitieplicht
Deel V: Bewijsbeslag