Ga naar de inhoud

Advocaat opleggen dwangsom

Opleggen dwangsom

Een dwangsom dient als een prikkel om een partij te dwingen om aan een hoofdveroordeling te voldoen. De dwangsom kan worden opgelegd voor verschillende verplichtingen, maar niet voor de betaling van een geldsom of arbeidsverplichtingen van een werknemer. De dwangsom kan bijvoorbeeld worden opgelegd om een illegale bouw te verwijderen of om te stoppen met het lozen van stoffen in een kanaal. Ook wanneer bijvoorbeeld een contractspartij haar contractuele verplichtingen niet nakomt, kan een vordering worden ingesteld op straffe van een dwangsom. Denk bijvoorbeeld aan het niet-nakomen van een samenwerkingsovereenkomst, zoals een distributieovereenkomst, of ander samenwerkingsverband. Ook bij een overtreding van een IP-recht, zoals een merkenrecht of auteursrecht, kan het opleggen van een dwangsom een goede prikkel zijn. Onze advocaten gespecialiseerd in dwangsommen gaan in op een aantal belangrijke aspecten bij de dwangsom.

Wat zijn de voorwaarden voor een dwangsom?

De voorwaarden en situaties waarin een civiele dwangsom kan worden opgelegd, zijn als volgt:

  1. Discretionaire bevoegdheid van de rechter: De rechter heeft de bevoegdheid om een dwangsom op te leggen op vordering van een partij. Dit is geregeld in art. 611a lid 1 Rv. De rechter kan hierbij ook de hoogte van de dwangsom bepalen, afhankelijk van de aard en omstandigheden van het geval, inclusief de financiële toestand en het gedrag van de schuldenaar.
  2. Geen Dwangsom bij Geldsom: Een dwangsom kan niet worden opgelegd in geval van een veroordeling tot betaling van een geldsom. Dit is vastgelegd in art. 611a lid 1 Rv:

    1 De rechter kan op vordering van een der partijen de wederpartij veroordelen tot betaling van een geldsom, dwangsom genaamd, voor het geval dat aan de hoofdveroordeling niet wordt voldaan, onverminderd het recht op schadevergoeding indien daartoe gronden zijn. Een dwangsom kan echter niet worden opgelegd in geval van een veroordeling tot betaling van een geldsom.

    2 De dwangsom kan ook voor het eerst in verzet of in hoger beroep worden gevorderd.


    3 De dwangsom kan niet worden verbeurd vóór de betekening van de uitspraak waarbij zij is vastgesteld.


    4 De rechter kan bepalen dat de veroordeelde pas na verloop van een zekere termijn de dwangsom zal kunnen verbeuren.
  3. Deze bepaling is bedoeld voor gevallen waarin voldoening aan de hoofdveroordeling door middel van rechtstreekse executie kan worden verkregen.
  4. Betekening van de uitspraak: Een dwangsom kan pas worden verbeurd na de betekening van de uitspraak waarbij zij is vastgesteld. Dit is geregeld in art. 611a lid 3 Rv.
  5. Verjaring van de dwangsom: De aanspraak op betaling van een verbeurde dwangsom kent een verjaringstermijn van zes maanden, die aanvangt op het moment van verbeuren. Dit is geregeld in art. 611g Rv.
  6. Oplegging in kort geding: In spoedeisende gevallen kan een dwangsom ook in kort geding worden opgelegd, zoals geregeld in art. 254 lid 1 Rv.

Deze voorwaarden en situaties zijn belangrijk omdat ze de kaders scheppen waarbinnen een rechter een dwangsom kan opleggen, en ze waarborgen dat de dwangsom een effectief middel blijft om naleving van rechterlijke uitspraken te bevorderen.

Een dwangsom is een juridisch middel dat wordt gebruikt om de naleving van een rechterlijke uitspraak af te dwingen. Het is bedoeld als een financiële prikkel om iemand te motiveren om aan een verplichting te voldoen of om een bepaalde handeling te staken. In een kort geding, een versnelde juridische procedure voor spoedeisende zaken, kan een dwangsom worden opgelegd om ervoor te zorgen dat een vonnis snel wordt uitgevoerd.

Dwangsom in Kort Geding

In en kort geding procedure kan een vordering worden versterkt met een dwangsom. Dat gebeurt ook veelvuldig, zoals bij een nakomingsvordering. Hieronder een aantal belangrijk aspecten van de dwangsom in kort geding.

  • Toepassing: In een kort geding kan een rechter een dwangsom opleggen als onderdeel van de uitspraak. Dit gebeurt vaak in situaties waarin snel handelen vereist is om verdere schade of problemen te voorkomen.
  • Definitief Karakter: De dwangsomveroordeling in een kort geding heeft een definitief karakter, zelfs als in een latere bodemprocedure een ander oordeel wordt gegeven. Dit betekent dat eenmaal verbeurde dwangsommen verschuldigd blijven, tenzij het kort geding vonnis in hoger beroep wordt vernietigd.
  • Hoger Beroep: Als een kort geding vonnis in hoger beroep wordt vernietigd, moeten verbeurde dwangsommen worden terugbetaald. Dit komt doordat de vernietiging betekent dat de oorspronkelijke rechtsgrond voor de dwangsommen vervalt.

Procedurele Aspecten

  • Executiegeschil: Bij een geschil over de vraag of dwangsommen zijn verbeurd, kan een executiegeschil worden gestart. Hierin wordt beoordeeld of de dwangsommen terecht zijn opgelegd en of ze mogen worden geëxecuteerd.
  • Rechterlijke bevoegdheden: De rechter die de dwangsom oplegt, kan ook beslissen over de hoogte en de modaliteiten ervan. In uitzonderlijke gevallen kan de rechter de dwangsom opschorten, opheffen of verminderen.

Het gebruik van dwangsommen in kort geding is een krachtig middel om snelle naleving van rechterlijke uitspraken te waarborgen, maar het kan ook leiden tot complexe juridische situaties, vooral wanneer er hoger beroep wordt ingesteld of wanneer er een bodemprocedure volgt met een ander oordeel.

Advocatenkantoor gespecialiseerd in dwangsommen

Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom het opleggen van een dwangsom. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen is gespecialiseerd in zaken die verband houden met het opleggen van een dwangsom. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en advocaat commercial law geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .