Meteen naar de inhoud

Conservatoir beslag op een IP-adres

Conservatoir beslag op een IP-adres

Conservatoir beslag op een IP-adres blijkt sinds kort ook mogelijk, en dat is gunstig. Hoewel doorgaans conservatoir beslag wordt gelegd op goederen of een bankrekening (zie onze eerdere blogs BESLAG LEGGEN en CONSERVATOIR BESLAG over het hoe en waarom van het leggen van conservatoir uiteen) kunnen IP-adressen een hoop geld waard zijn.

Beslagleggen op een IP-adres

IP-adressen zijn daarmee een uitstekend voorwerp voor conservatoir beslag. Beslagleggen op een IP-adres is nieuw en sorteert vaak effect. Bovendien zijn bedrijven steeds meer afhankelijk van de IP-adressen die zij gebruiken, waarmee het beslag en de dreiging van het verliezen van die IP-adressen een goede motivatie kan zijn om, bijvoorbeeld, een factuur of een schadevergoeding toch te betalen. Onze advocaten procesrecht stellen graag voor u het verzoekschrift op voor een conservatoire beslaglegging op IP-adressen.

Wat is een IP-adres?

In het kort, een IP-adres is de reeks cijfers die een bepaald punt op het internet weergeeft.  De meer bekende en beter te herkennen domeinnamen, zoals www.maakadvocaten.nl, moeten ook altijd gekoppeld worden aan een IP-adres om op het internet vindbaar te zijn. Om op het internet te navigeren en te communiceren heeft de computer of telefoon zelf ook een IP-adres nodig. In de huidige digitale wereld zijn er dus veel IP-adressen nodig en dit maakt ze gewild. Er zijn verschillende soorten IP-adressen en alle IP-adressen van de meest gewilde soort – de zogenaamde IPv4-adressen – zijn allemaal vergeven. Door de schaarste is er een handel ontstaan in deze IPv4-adressen, waardoor bedrijven veel geld over hebben voor IP-adressen.   

Hoe leg ik beslag op een IP-adres?

Alle IP-adressen in de regio Europa, Rusland en het Midden–Oosten zijn geregistreerd bij het in Amsterdam gevestigde Resaux IP Européens Network Coordination Centre (RIPE NCC). RIPE NCC is een vereniging en om IP-adressen te mogen hebben, moet je lid zijn van RIPE NCC. Bedrijven die zelf IP-adressen hebben en lid zijn van RIPE NCC zijn bijvoorbeeld internet serviceproviders, grote corporates of bedrijven die diensten verlenen op het internet of in de telecommunicatie.

Doordat RIPE NCC is gevestigd in Amsterdam en de IP-adressen dus ook in Amsterdam zijn geregistreerd, zal het conservatoir beslag op IP-adressen ook in Amsterdam verzocht en gelegd moeten worden. Beslagleggen op IP-adressen door een advocaat heeft reeds herhaaldelijk bewezen een effectief middel te zijn.

Geschil over een IP-adres

Wanneer u een geschil heeft over een IP-adres of het gebruik daarvan of indien er beslag is gelegd op uw IP-adressen of de IP-adressen die u gebruikt, heeft u een groot belang dat dit geschil zo spoedig mogelijk wordt opgelost of dat het beslag wordt opgeheven. U kunt dan in een zogenaamd kort geding een voorlopige voorziening vragen, zoals het blijven gebruiken van de IP-adressen, of in een zogeheten opheffingskortgeding de rechtbank verzoeken het beslag op te heffen. Het beslag opheffen kunt u onder meer bewerkstelligen door aan te tonen dat de vordering waarvoor beslag is gelegd summier ondeugdelijk is, dan wel door voldoende zekerheid te bieden voor die vordering, bijvoorbeeld in de vorm van een bankgarantie. Onze advocaten kunnen u daar goed over adviseren

Advocaat gespecialiseerd in beslagleggen en IP-adressen

MAAK Advocaten heeft een team van ervaren advocaten die u kunnen adviseren en bijstaan bij een conservatoir beslag op IP-adressen. Wilt u advies inwinnen over het leggen of opheffen van een conservatoir beslag op IP-adressen? Neem dan contact op met Sander van Someren Gréve of met een van onze andere advocaten in Amsterdam.

Sander van Someren Gréve

Sander van Someren Gréve

Sander van Someren Gréve is als senior associate werkzaam op het gebied van Product Safety, Commercial & International Trade. Sander is een daadkrachtige advocaat met veel kennis en expertise van de maakindustrie. Spelers binnen de keten waarderen Sander ook in zijn rol als betrouwbare sparring partner bij strategisch te maken keuzes. Naast zijn advieswerk bij commerciële transacties, vormt een belangrijk deel van zijn werk het procederen over (internationale) handelsgeschillen. Dat kan gaan over een dispuut bij een overeenkomst, productaansprakelijkheid of andere (professionele) aansprakelijkheden.