Ga naar de inhoud

Nieuwe Europese Batterijenverordening

Batterijverordening

Sinds 18 Augustus 2024 is de Europese Batterijenverordening van toepassing. Hoewel de nieuwe regels voor batterijen en afgedankte batterijen al meer dan een jaar geleden zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Unie zijn de eerste verplichtingen vanaf 18 augustus 2024 ingegaan. Marktdeelnemers moeten daarom vanaf nu aan de verplichtingen voor de productie, distributie en recycling voldoen.

In een eerdere bijdrage zijn wij ingegaan op het doel van de Batterijenverordening, de duurzaamheids- en veiligheidseisen, etikettings- en informatievoorschriften, beoordeling van de conformiteit, zorgvuldigheidsverplichtingen en het batterijenpaspoort. Ook hebben wij eerder een interview gegeven over de impact van de Batterijenverordening dat in Storage Magazine is gepubliceerd.

In deze bijdrage ligt de focus op de verschillende categorieën batterijen, verplichtingen van betrokken marktdeelnemers in de distributie- en toeleveringsketen, belangrijke vereisten voor batterijen en producten met batterijen en een tijdlijn van enkele relevante termijnen.

Welke categorieën batterijen worden onderscheiden?

De Batterijenverordening is van toepassing op alle categorieën batterijen die in de EU in de handel worden gebracht of in gebruik worden genomen. Ook is de Batterijenverordening van toepassing op batterijen die zijn ingebouwd in of zijn toegevoegd aan producten. Binnen dit brede toepassingsgebied wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën afhankelijk van het ontwerp en het gebruik ervan. Het eerdere onderscheid tussen enerzijds draagbare batterijen en anderzijds industriële batterijen en autobatterijen is verder ontwikkeld om beter aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen in het gebruik.

De Batterijenverordening maakt onderscheid tussen de volgende vijf categorieën batterijen:

  • Draagbare batterijen (voor algemeen gebruik) – batterijen die voornamelijk in consumentenproducten, huishoudelijke apparaten of speelgoed worden gebruikt, zoals knoopcel batterijen en AA, AAA of AAAA batterijen.  
  • Start-, verlichtings- en ontstekingsbatterijen – batterijen voor het leveren van elektrische stroom voor het starten, de verlichting of de ontsteking van (niet-elektrische) voertuigen of machines.
  • Batterijen voor lichte vervoermiddelen – batterijen voor het leveren van elektrische stroom voor de aandrijving van bijvoorbeeld e-bikes en e-scooters.
  • Batterijen voor elektrische voertuigen – batterijen voor het leveren van elektrische stroom voor de aandrijving van bijvoorbeeld hybride of elektrische auto’s.
  • Industriële batterijen – batterijen voor gebruik tijdens industriële activiteiten en communicatie-infrastructuur, batterijen voor de opslag van energie en batterijen voor de aandrijving van andere vervoermiddelen, onder meer voor het spoorvervoer, de scheepvaart en de luchtvaart of voor niet voor de weg bestemde machines.

Verplichtingen voor marktdeelnemers van batterijen

De Batterijenverordening bevat verplichtingen voor alle marktdeelnemers die betrokken zijn bij de levenscyclus van batterijen zoals de fabricage, het (online) aanbieden en het gebruik, maar ook de verwerking en recycling van afgedankte batterijen. Dit zijn onder meer de fabrikant, gemachtigde van de fabrikant, importeur, distributeur en fulfilmentdienstverlener. Daarnaast gelden er ook verplichtingen voor onafhankelijke marktdeelnemers zoals partijen die betrokken zijn bij de reparatie, het onderhoud of de herbestemming van batterijen, zoals afvalverwerkers, reparateurs, fabrikanten of distributeurs van reparatieapparatuur, gereedschap of reserveonderdelen.

Verplichtingen fabrikant onder de Batterijenverordening

De fabrikant is de partij die een batterij fabriceert of laat ontwerpen of fabriceren en die de batterij onder eigen naam of merk verhandelt.

Aangezien de fabrikant beschikt over de meeste kennis van het ontwerp- en productieproces, rusten de meest verstrekkende verplichtingen op de fabrikant. Zo moet de fabrikant onder meer de conformiteitsbeoordeling (laten) uitvoeren, technische documentatie opstellen, CE-markering aanbrengen, EU-conformiteitsverklaring opstellen, zorgen voor de juiste etikettering en identificatie van de batterij en gedetailleerde informatie verstrekken over het beoogde gebruik van de batterij, zodat die correct en veilig kan worden gebruikt en zodat afvalbeheer mogelijk is.

Verplichtingen gemachtigde onder de Batterijenverordening

De gemachtigde is een in een EU-lidstaat gevestigde partij die door een niet in de EU gevestigde fabrikant is aangewezen om zijn verplichtingen na te komen.

Gemachtigden voeren dus de taken uit die de fabrikant in het gegeven mandaat heeft gespecificeerd. Deze kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het beschikbaar houden van de EU-conformiteitsverklaring en de technische documentatie, voldoen aan informatie- en documentatieverzoeken van nationale bevoegde autoriteiten en samenwerken bij maatregelen van deze autoriteiten.

Verplichtingen importeur onder de Batterijenverordening

De importeur is een in de EU gevestigde partij die een batterij uit een land van buiten de EU in de handel brengt.

Importeurs moeten voornamelijk controleren of fabrikanten aan hun verplichtingen hebben voldaan en of de vereiste (technische) documentatie en instructies en veiligheidsinformatie zijn opgesteld en aanwezig zijn. Als de importeur gebreken constateert of vermoedt, mag hij de batterij niet in de handel brengen. Wanneer er sprake is van een risico op nationaal niveau dient de importeur de markttoezichtautoriteiten te informeren. Daarnaast moeten importeurs hun contactgegevens op de batterij vermelden of, als dit niet mogelijk is, op de verpakking of de bijgevoegde documentatie. Importeurs moeten ook zorgen voor adequate opslag- en vervoersomstandigheden. Bovendien moeten importeurs voldoen aan informatie- en documentatieverzoeken van nationale bevoegde autoriteiten en met hen samenwerken bij maatregelen.

Verplichtingen distributeur onder de Batterijenverordening

De distributeur is de partij in de toeleveringsketen die een batterij op de markt aanbiedt en niet onder de definitie van fabrikant of importeur valt.

Distributeurs hebben in grote mate dezelfde verplichtingen als importeurs. Distributeurs controleren zowel de verplichtingen van fabrikanten als van importeurs en moeten zorgen dat de distributie geen nadelige gevolgen heeft voor de batterij. Distributeurs hoeven hun contactgegevens niet op de batterij te vermelden. Wel moeten distributeurs die constateren of vermoeden dat een batterij die al in de handel is gebracht en niet voldoet aan de voorschriften zelf de noodzakelijke corrigerende maatregelen nemen. Deze kunnen bestaan uit het alsnog in overeenstemming brengen met de voorschriften, het uit de handel nemen of terugroepen van de batterij. Ook moet de distributeur ervoor zorgen dat de fabrikant, de importeur of een andere betrokken exploitant corrigerende maatregelen neemt.

Verplichtingen fulfilmentdienstverlener onder de Batterijenverordening

De fulfilmentdienstverlener is de partij die diensten verleent met betrekking tot batterijen zoals de opslag, verpakking, adressering en verzending.

Net als distributeurs staan fulfilmentdienstverleners dicht bij de markt. Daarom worden zij betrokken bij de markttoezichttaken van nationale autoriteiten en moeten zij actief medewerking verlenen en de autoriteiten alle benodigde informatie verstrekken.

Relevante termijnen onder de Batterijenverordening

Vanaf 18 augustus 2024 zijn de wettelijke termijnen uit de Batterijenverordening geleidelijk gaan lopen. Voor marktdeelnemers is het van belang dat zij zich bewust zijn van de termijnen voor de verschillende nieuwe verplichtingen om zich hierop tijdig voor te bereiden. Enkele relevante termijnen zijn:

  • 18 augustus 2024: de vereisten van de CE-markering, conformiteitsbeoordeling, EU-conformiteitsverklaring en beperkingen voor het gebruik van lood zijn van toepassing; de prestatie- en duurzaamheidseisen voor oplaadbare industriële batterijen gelden;
  • 18 februari 2025: voor batterijen voor elektrische voertuigen moet een koolstofvoetafdrukverklaring worden opgesteld;
  • 18 augustus 2025: de Batterijenrichtlijn wordt ingetrokken; batterijen moeten worden gemarkeerd met het symbool voor gescheiden inzameling en marktdeelnemers moeten voldoen aan de verplichtingen inzake passende zorgvuldigheid;
  • 18 februari 2026: voor oplaadbare industriële batterijen moet een koolstofvoetafdrukverklaring worden opgesteld;
  • 18 augustus 2026: etiketterings-, markerings- en informatievereisten gelden voor alle batterijen; de eisen inzake de koolstofvoetafdrukprestatieklasse gelden voor batterijen voor elektrische voertuigen;
  • 18 februari 2027: batterijen moeten zijn gemarkeerd met een QR-code en batterijen voor lichte vervoermiddelen, industriële batterijen met een capaciteit van meer dan 2 kWh en batterijen voor elektrische voertuigen moeten beschikken over een batterijpaspoort; het vereiste van afzondering en vervanging geldt voor draagbare batterijen en batterijen voor lichte vervoermiddelen;
  • 18 augustus 2027: eisen inzake de koolstofvoetafdrukprestatieklasse gelden voor oplaadbare industriële batterijen, behalve die met uitsluitend externe opslag;
  • 18 februari 2028: de eis inzake een maximale drempelwaarde voor de koolstofvoetafdruk over de gehele levenscyclus geldt voor batterijen voor elektrische voertuigen;
  • 18 augustus 2028: voor batterijen voor lichte vervoermiddelen moet een koolstofvoetafdrukverklaring worden opgesteld; de vereisten voor gehalte aan gerecycled materiaal in industriële batterijen, batterijen voor elektrische voertuigen, batterijen voor lichte vervoermiddelen en start-, verlichtings- en ontstekingsbatterijen treden in werking; prestatie- en duurzaamheidseisen voor draagbare batterijen voor algemeen gebruik zijn van toepassing;
  • 18 februari 2029: de eis inzake een maximale drempelwaarde voor de koolstofvoetafdruk over de gehele levenscyclus geldt voor oplaadbare industriële batterijen, behalve die met uitsluitend externe opslag;
  • 18 augustus 2031: de eis inzake een maximale drempelwaarde voor de koolstofvoetafdruk over de gehele levenscyclus geldt voor batterijen voor lichte vervoermiddelen.

Juridisch advies van een advocaat over de Batterijenverordening

De advocaten van team Product Compliance van MAAK Advocaten in Amsterdam hebben ruime ervaring in het ondersteunen en adviseren van bedrijven in de maakindustrie bij uiteenlopende productregelgeving en CE-markering gerelateerde vraagstukken. Onze advocaten worden regelmatig geconfronteerd met (grensoverschrijdende) juridische vraagstukken met betrekking tot batterijen.

Zoekt u juridisch advies van een advocaat over batterijen, producten met batterijen of gerelateerde onderwerpen? Of heeft uw onderneming behoefte aan advies over het toepassingsgebied van de Batterijen Verordening, de wettelijke voorschriften voor batterijen of producten met batterijen of de verplichtingen voor uw maakbedrijf als marktdeelnemer in de toeleverings- of distributieketen? Neem dan contact op met Claartje van der Marel of Max Schwillens, of met een van onze andere advocaten gespecialiseerd in batterijen.

T:  +31 (0)20 – 210 31 38
E: mail@maakadvocaten.nl
Contactpersonen: Claartje van der Marel of Max Schwillens | Advocaat over Batterijen

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en advocaat commercial law geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .