Meteen naar de inhoud

Als advocaat voor pleziervaartuigen zijn wij als advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in alle juridische zaken die met pleziervaartuigen een verband houden. Denk aan het kijken of voldaan wordt aan de essentiële gezondheids- en veiligheidseisen, maar ook andere juridische eisen. Voldoet de documentatie bijvoorbeeld? Hoe moeten commerciële contracten worden ingericht? Wat moet ik doen als ik een zakelijk geschil heb met een toezichthouder, of met een concurrent of andere speler uit de markt?

Onze advocaten voor pleziervaartuigen hebben de kennis en expertise die u zoekt. Ons team Product Compliance & Liability werkt nauw samen met ons Team Commerciële Contracten & Litigation. Onze ervaren advocaten voor pleziervaartuigen kunnen u ontzorgen in ieder stadium waarin u verkeert, of dat nou gaat om markttoetreding en de productregelgeving, of het commerciële distributieproces daarachter. Bij MAAK Advocaten bent u aan het juiste adres.

Advocatenkantoor voor pleziervaartuigen

Ons advocatenkantoor voor pleziervaartuigen is hét kantoor over al uw vragen die gaan over pleziervaartuigen. Ons advocatenkantoor voor pleziervaartuigen focust op de sector maakindustrie en we werken met vele specialisten nauw samen. Denk aan verzekeraars, veiligheidsadviseurs, ontwerpers en technische specialisten. Ons advocatenkantoor is gevestigd in Amsterdam maar we treden op voor partijen door heel Nederland en daarbuiten. De specialisten voor pleziervaartuigen van MAAK advocaten helpen u graag verder of stellen hun netwerk ter beschikking.  

Advies over CE-markering en pleziervaartuigen

In deze bijdrage geven we u een eerste vrijblijvend advies over CE-markering en pleziervaartuigen – vooral welke zaken allemaal een rol spelen bij pleziervaartuigen. Er speelt vaker nog veel meer binnen uw organisatie, maar hier treft u alvast een overzicht aan van de zaken die regelmatig terugkomen. 

Richtlijn 2013/53/EU

In de richtlijn 2013/53/EU zijn alle vereisten opgenomen waar rekening mee gehouden moet worden bij pleziervaartuigen en CE-markering daarvan.

Welke producten vallen (niet) onder de richtlijn?

De richtlijn geldt voor pleziervaartuigen en waterscooters, bepaalde onderdelen daarvan, voortstuwingsmotoren die gemonteerd zijn of specifiek bestemd zijn voor montage op of in vaartuigen (ook motoren als deze die een ingrijpende wijziging ondergaan) en vaartuigen die een ingrijpende verbouwing ondergaan.

Onder de richtlijn vallen specifiek niet (onder andere) uitsluitend voor wedstrijden bedoelde vaartuigen, kano’s, kajaks, surfplanken, experimentele vaartuigen, duikboten en luchtkussenvoertuigen.

Vereisten voor een CE-markering bij pleziervaartuigen

In bijlage I zijn de essentiële veiligheidsvereisten opgenomen waar de pleziervaartuigen aan moeten voldoen om op de markt gebracht te kunnen worden en/of in gebruik genomen te kunnen worden. Denk hierbij aan identificatie van de vaartuigen, structuur en stabiliteit, stuureigenschappen, montagevoorschriften, voortstuwing en handleidingen. Er bestaat een vermoeden van conformiteit aan de richtlijn wanneer de vaartuigen overeenstemmen met de toepasselijke geharmoniseerde normen. In Nederland kunnen deze normen worden aangevraagd bij het normalisatie-instituut NEN.

Controle CE-gemarkeerde producten

Voor alle producten moet technische documentatie worden opgesteld waarin informatie staat opgenomen over hoe het product aan de essentiële eisen voldoet. Regels over deze documentatie zijn opgenomen in artikel 25 en bijlage IX van de richtlijn. Deze documentatie kan worden ingezien door toezichtautoriteiten wanneer nodig, en dient tien jaar bewaard te worden.

De procedures voor het vaststellen van de conformiteit aan de richtlijn zijn opgenomen in bijlage IV-VIII. In sommige gevallen kan de fabrikant deze procedures zelf uitvoeren, maar soms moet hij hier een notified body voor inschakelen. Deze voert de procedure dan uit waarna een certificaat wordt verstrekt.

Naast dit certificaat moet er altijd een EU-conformiteitsverklaring worden opgesteld door de fabrikant. Met deze verklaring stelt de fabrikant dat hij verantwoordelijk is voor het voldoen aan de essentiële eisen van de richtlijn voor pleziervaartuigen. Deze verklaring is ook onderdeel van de technische documentatie.

CE-markeren van pleziervaartuigen

Zijn alle controles uitgevoerd dan moet op het vaartuig nog een CE-markering worden aangebracht. Wanneer er een notified body betrokken is geweest bij de conformiteitsbeoordeling dan dient ook zijn identificatienummer te worden aangebracht naast de CE-markering. De markeringen moeten worden aangebracht op het bouwersplaatje en bij voortstuwingsmotoren rechtstreeks op de motor. Verdere regels over deze markering zijn opgenomen in artikelen 16-18.

Geschil over pleziervaartuigen

Heeft u een geschil over pleziervaartuigen met een andere partij, zoals een concurrent, contractspartij of toezichthouder? Laat u dan door de advocaten van het team Product Regulation & Compliance van ons advocatenkantoor in Amsterdam juridisch bijstaan. Of u nu een vordering wenst in te stellen of een verdediging wilt voeren tegen een claim, onze ervaren advocaten in Amsterdam hebben de kennis en expertise die u nodig heeft. Wij kennen de sector, hebben de ervaring en snappen ook hoe de andere kant tegen de zaak aan kan kijken. Een procedure over pleziervaartuigen kan bepaald complex zijn; laat u daarom tijdig adviseren door onze advocaten.

Discussie met de toezichthouder over pleziervaartuigen

Een discussie met de toezichthouder over pleziervaartuigen kan een complex en ondoorzichtig traject zijn voor uw organisatie. De consequenties van een discussie met de toezichthouder kan er ook toe leiden dat uw pleziervaartuig niet in gebruik mag worden genomen, niet mag worden verhandeld of als onveilig wordt betiteld. Voor dit bestuursrechtelijke traject geldt; laat u goed door een advocaat adviseren en begeleiden om in een vroegtijdig stadium de juiste stappen voorwaarts te kunnen zetten. Op die manier voorkomt u een hoop ellende en kan mogelijk nog veel worden voorkomen of verholpen.

Juridisch advies over pleziervaartuigen

Wilt u juridisch advies over pleziervaartuigen, neemt u dan contact op met onze advocaat aansprakelijkheidsrecht of onze advocaat contractenrecht. Wij hebben de kennis en expertise om u hierin te kunnen ontzorgen.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en advocaat commercial law geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .