De Batterijverordening (Verordening (EU) 2023/1542) is een nieuwe Europese wetgeving die op 17 augustus 2023 in werking is getreden en de voorgaande Batterijenrichtlijn vervangt.
Doel van de Batterijverordening
Deze verordening heeft als hoofddoel om in het kader van de Europese Green Deal en het circulaire economieplan van de EU:
- Geharmoniseerde productnormen voor alle soorten batterijen te creëren
- Een goed functionerende interne Europese markt voor secundaire grondstoffen voor batterijen op te zetten
- De negatieve milieueffecten in de productie-, gebruiks- en einde-levensfase van alle batterijen sterk te verminderen
Enkele belangrijke punten van de Batterijverordening zijn:
- Recycling en afvalbeheer: Afgedankte batterijen mogen niet meer worden gestort of verbrand en moeten met beperkte emissies worden verwerkt.
- CO2-voetafdruk: Vanaf 18 februari 2025 zijn bedrijven verplicht om de CO2-voetafdruk van hun batterijen te berekenen en openbaar te maken, beginnend met batterijen voor elektrische voertuigen.
- Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV): De verordening stelt regels voor een goed werkende UPV, ook voor beheersorganismen voor batterijen.
- Duurzaamheid en prestatie: Er worden minimale eisen gesteld aan de prestatie en duurzaamheid van batterijen, waaronder de levensduur.
- Gerecycleerde materialen: Er worden eisen gesteld aan het gebruik van gerecycleerd materiaal in batterijen.
- Informatieverstrekking: Producenten moeten gebruikers informeren over milieu- en veiligheidsaspecten van batterijen.
- Traceerbaarheid: De verordening introduceert maatregelen voor betere traceerbaarheid van batterijen, zoals het gebruik van unieke digitale ID’s.
De Batterijverordening heeft gevolgen voor verschillende sectoren, waaronder productie, transport, milieu, afval, recycling en hergebruik. Bedrijven die batterijen produceren of importeren in de EU zullen zich aan strengere normen moeten houden en meer verantwoordelijkheid moeten nemen voor de hele levenscyclus van hun producten.
Deze verordening is een bindende wetgevingshandeling die in zijn geheel direct moet worden toegepast in de gehele EU, in tegenstelling tot de voorgaande richtlijn die meer ruimte liet voor nationale interpretatie.
Advocatenkantoor gespecialiseerd in de Batterijverordening
Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom de Batterijverordening. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen helpt u graag verder.
Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.