Inhoudsopgave
NEN-normen zijn technische normen die door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) worden uitgegeven. Deze normen worden vaak in wet- en regelgeving opgenomen om technische specificaties en standaarden te waarborgen. Echter, NEN-normen zelf hebben niet het karakter van algemeen verbindende voorschriften zoals bedoeld in de Grondwet of de Bekendmakingswet. Dit betekent dat ze niet dezelfde juridische status hebben als wetten of andere bindende regels.
NEN, wat staat voor Nederlandse Norm, is de naam van een samenwerkingsverband tussen twee belangrijke Nederlandse organisaties op het gebied van normalisatie:
1. De Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut
2. De Stichting Koninklijk Nederlands Elektrotechnisch Comité (NEC)
Hoofdtaken en functies NEN
NEN heeft als belangrijkste taken:
- Het begeleiden en stimuleren van de ontwikkeling van normen
- Het beheren en publiceren van geldende normen in Nederland
- Het vertegenwoordigen van Nederland in Europese en internationale normalisatieorganisaties
NEN richt zich op het maken van afspraken tussen marktpartijen over de kwaliteit en veiligheid van producten, diensten en processen. Deze afspraken worden vastgelegd in normen, die dienen als richtlijnen voor bedrijven en organisaties.
Soorten NEN-normen
NEN beheert verschillende soorten normen:
- Nationale normen (NEN)
- Europese normen (EN)
- Internationale normen (ISO, IEC)
Er bestaan meer dan 1500 specifiek Nederlandse normen, naast vele Europese en internationale normen die ook in Nederland geldig zijn.
Voordelen van normalisatie
Het gebruik van normen biedt verschillende voordelen:
1. Consumenten kunnen vertrouwen op de veiligheid en kwaliteit van producten en diensten
2. Bedrijven kunnen eenvoudig aantonen dat ze aan hoge standaarden voldoen
3. Bedrijven kunnen sneller nieuwe markten betreden door te voldoen aan internationale normen
4. Kennis, technologie en bedrijfspraktijken kunnen gemakkelijker internationaal worden uitgewisseld
Status van normen
Hoewel normen meestal niet wettelijk verplicht zijn, kunnen ze wel helpen bij het voldoen aan wettelijke eisen. In sommige gevallen verwijst de wet dwingend naar specifieke normen, bijvoorbeeld bij stopcontacten of medische hulpmiddelen.
NEN speelt dus een cruciale rol in het Nederlandse bedrijfsleven en de industrie door het faciliteren van standaardisatie en het bevorderen van kwaliteit en veiligheid.
Kenbaarheid van normen
Wanneer in wetgeving naar NEN-normen wordt verwezen, moeten deze normen kenbaar zijn voor de betrokkenen. Dit kan worden bereikt door de normen ter inzage te leggen en desgevraagd papieren afschriften te verstrekken tegen een redelijke vergoeding. Dit is bijvoorbeeld van belang bij gemeentelijke belastingverordeningen, waar de Hoge Raad heeft bepaald dat de kenbaarheid van de NEN-normen voldoende is verzekerd als deze ter inzage liggen en afschriften beschikbaar zijn tegen betaling.
Sinds 1 juli 2021 is er een speciale regeling in artikel 14a van de Bekendmakingswet voor het bekendmaken van NEN-normen en andere niet-publiekrechtelijke normen waarnaar in wetgeving wordt verwezen. Deze regeling bepaalt dat van deze normen mededeling wordt gedaan in het publicatieblad waarin het algemeen verbindend voorschrift is bekendgemaakt. Indien de kosteloze beschikbaarheid van de normen voldoende verzekerd is, kan worden volstaan met de mededeling van de vindplaats van de normen.
Het is belangrijk dat de normen zodanig bekend worden gemaakt dat ze voor iedereen toegankelijk zijn en dat de authenticiteit van de normen buiten twijfel staat. Dit is essentieel voor de vaststelling van belastingverplichtingen en andere juridische verplichtingen.
Advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in NEN-normen
MAAK Advocaten behartigt graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt. Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom de NEN staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.
Heeft u een andere juridische vraag, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.
+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl
De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.