Ga naar de inhoud

Oprichten van een onderneming

Oprichten van een onderneming

Het oprichten van een onderneming, of het samengaan met een andere onderneming, gaat gepaard met het maken van de juiste keuzes. In welke rechtsvorm wil ik de onderneming onderbrengen, hoe zit het fiscaal, en hoe kan ik mijn aansprakelijkheden en overeenkomsten het beste insteken? Dit zijn vragen die vrijwel dagelijks aan onze advocaten ondernemingsrecht worden gesteld. De oprichting van een onderneming vereist een aantal belangrijke stappen.

Keuze rechtsvorm onderneming

De eerste stap is het kiezen van de juiste rechtsvorm voor uw onderneming, zoals een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). De meest gekozen rechtsvorm is de bv vanwege het beperkte aansprakelijkheidsrisico.

Notariële akte

Voor het oprichten van een bv of nv is een notariële oprichtingsakte met statuten vereist. De notaris zorgt dat de onderneming aan alle wettelijke eisen voldoet.

Startkapitaal

Voor een bv moet minimaal €0,01 aan startkapitaal worden gestort.

Functies binnen de onderneming

Bij een bv moeten de functies van bestuurder, eventuele commissarissen en aandeelhouders worden vastgelegd.

Inschrijving Kamer van Koophandel

De onderneming moet worden ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. De KVK geeft de gegevens door aan de Belastingdienst.

Overige zaken

Afhankelijk van de rechtsvorm moeten mogelijk bij het oprichten van een onderneming aanvullende overeenkomsten zoals aandeelhoudersovereenkomsten worden opgesteld. Ook verzekeringen en belastingzaken moeten worden geregeld.

De oprichting van een BV door een advocaat

Bij het oprichten van een onderneming, wordt de besloten vennootschap (BV) beschouwd als de meest gekozen rechtsvorm bij het opzetten van een onderneming en geniet het grootste vertrouwen in de Nederlandse markt. Zo wordt de B.V. ook vaak door buitenlandse moeders gekozen als bedrijfsvorm voor een toekomstige Nederlandse dochteronderneming. Als u een BV start, zijn er eisen waar u aan moet voldoen. Het verschilt per rechtsvorm welke eisen dit zijn. Een BV richt u op op via de notaris. Onze advocaten helpen u bij de oprichting en geven u inzicht hoe u het beste de samenwerking kan insteken. Onze advocaten beoordelen voor u de statuten, de aandeelhoudersovereenkomst en denken met uw bedrijfsvoering mee. De oprichting van een BV door een advocaat kan tamelijk snel voor u verzorgd worden.

Een BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming met hun persoonlijk vermogen. U kunt alleen of samen met anderen een BV oprichten. Het bestuur van de BV zorgt voor de dagelijkse gang van zaken in de onderneming. Een BV kan ook een raad van commissarissen hebben die het bestuur controleert (two-tier board). In andere gevallen maken de toezichthouders deel uit van de raad van bestuur (one-tier board).

Advocaat gespecialiseerd in het oprichten van een BV

Zoals gezegd, de minimale bijdrage voor de oprichting van een B.V. is EUR 0,01. Het oprichtingsproces als zodanig kan in sommige gevallen ook in een paar weken worden afgerond. Het is echter belangrijk dat u een bedrijfspand of in ieder geval een adres in Nederland heeft waar medewerkers en/of de directeur werken. Na de oprichting van de BV en de inschrijving in het Handelsregister controleert de Nederlandse belastingdienst of het administratieve hoofdkwartier van uw bedrijf daadwerkelijk in Nederland is gevestigd. Een advocaat gespecialiseerd in het oprichten van een BV kan u hiermee verder helpen.

Kosten voor het oprichten van een onderneming

De kosten voor het oprichten van een onderneming variëren per rechtsvorm en de vraag hoe ‘straight forward’ de rechtsvorm zal worden. Hoeveel aandeelhouders, of andere vennoten, zijn erbij betrokken en hoe moeten die contractuele afspraken eruit zien? Dit zijn vragen die u samen met een advocaat ondernemingsrecht bespreekt. U moet in ieder geval rekening houden met de kosten van een bedrijfsadres in Nederland, juridisch advies en kosten voor de notaris en de akte van oprichting. Voor het opstellen van de statuten en het eventueel opstellen van de oprichtingsakte dient u ook juridisch advies in te winnen. De advocaten van MAAK Advocaten werken samen met een aantal notarissen voor het verzorgen van de akte en kunnen u goed adviseren. Ook voor vragen over de inschrijving van een B.V. bij de Kamer van Koophandel, de zogenaamde Kamer van Koophandel, staan wij u graag te woord. Overigens kunt u al voor de oprichting van de BV zaken doen onder uw naam. Het enige wat u hoeft te doen is een notaris te laten verklaren dat hij of zij de oprichtingsformaliteiten voor zijn rekening neemt. Totdat de BV definitief is opgericht, is uw bedrijf dan een zogenaamde BV i.o. (in oprichting). Houd u dan wel rekening dat u in privé (sneller) aansprakelijk kunt zijn als er iets in dat stadium niet goed gaat.

ADVOCAAT GESPECIALISEERD IN VENNOOTSCHAPSRECHT

Ons gespecialiseerde advocatenkantoor helpt u graag verder bij al uw vragen rondom het oprichten van een onderneming. Wanneer u juridisch advies wilt inwinnen, dan biedt ons kantoor daartoe mogelijkheden. Wij zijn in heel Nederland actief en bieden ook support bij internationale vraagstukken. We hebben een sterk team van advocaten met als specialisatie contractenrecht. Onze advocaat commercial law Remko Roosjen geeft leiding aan dit team en we horen graag hoe we u het beste kunnen ondersteunen. Bent u op zoek naar andere praktijkgebieden, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.