Meteen naar de inhoud

Oprichten van een onderneming

Het oprichten van een onderneming, of het samengaan met een andere onderneming, gaat gepaard met het maken van de juiste keuzes. In welke rechtsvorm wil ik de onderneming onderbrengen, hoe zit het fiscaal, en hoe kan ik mijn aansprakelijkheden en overeenkomsten het beste insteken? Dit zijn vragen die vrijwel dagelijks aan onze advocaten ondernemingsrecht worden gesteld.

De oprichting van een BV door een advocaat

De besloten vennootschap (BV) wordt beschouwd als de meest gekozen rechtsvorm bij het opzetten van een onderneming en geniet het grootste vertrouwen in de Nederlandse markt. Zo wordt de B.V. ook vaak door buitenlandse moeders gekozen als bedrijfsvorm voor een toekomstige Nederlandse dochteronderneming. Als u een BV start, zijn er eisen waar u aan moet voldoen. Het verschilt per rechtsvorm welke eisen dit zijn. Een BV richt u op op via de notaris. Onze advocaten helpen u bij de oprichting en geven u inzicht hoe u het beste de samenwerking kan insteken. Onze advocaten beoordelen voor u de statuten, de aandeelhoudersovereenkomst en denken met uw bedrijfsvoering mee. De oprichting van een BV door een advocaat kan tamelijk snel voor u verzorgd worden.

Een BV is een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid. Dit betekent dat de bestuurders in principe niet aansprakelijk zijn voor de schulden van de onderneming met hun persoonlijk vermogen. U kunt alleen of samen met anderen een BV oprichten. Het bestuur van de BV zorgt voor de dagelijkse gang van zaken in de onderneming. Een BV kan ook een raad van commissarissen hebben die het bestuur controleert (two-tier board). In andere gevallen maken de toezichthouders deel uit van de raad van bestuur (one-tier board).

Advocaat gespecialiseerd in het oprichten van een BV

De minimale bijdrage voor de oprichting van een B.V. is EUR 0,01. Het oprichtingsproces als zodanig kan in sommige gevallen ook in een paar weken worden afgerond. Het is echter belangrijk dat u een bedrijfspand of in ieder geval een adres in Nederland heeft waar medewerkers en/of de directeur werken. Na de oprichting van de BV en de inschrijving in het Handelsregister controleert de Nederlandse belastingdienst of het administratieve hoofdkwartier van uw bedrijf daadwerkelijk in Nederland is gevestigd. Een advocaat gespecialiseerd in het oprichten van een BV kan u hiermee verder helpen.

Kosten voor het oprichten van een onderneming

De kosten voor het oprichten van een onderneming variëren per rechtsvorm en de vraag hoe ‘straight forward’ de rechtsvorm zal worden. Hoeveel aandeelhouders, of andere vennoten, zijn erbij betrokken en hoe moeten die contractuele afspraken eruit zien? Dit zijn vragen die u samen met een advocaat ondernemingsrecht bespreekt. U moet in ieder geval rekening houden met de kosten van een bedrijfsadres in Nederland, juridisch advies en kosten voor de notaris en de akte van oprichting. Voor het opstellen van de statuten en het eventueel opstellen van de oprichtingsakte dient u ook juridisch advies in te winnen. De advocaten van MAAK Advocaten werken samen met een aantal notarissen voor het verzorgen van de akte en kunnen u goed adviseren. Ook voor vragen over de inschrijving van een B.V. bij de Kamer van Koophandel, de zogenaamde Kamer van Koophandel, staan wij u graag te woord. Overigens kunt u al voor de oprichting van de BV zaken doen onder uw naam. Het enige wat u hoeft te doen is een notaris te laten verklaren dat hij of zij de oprichtingsformaliteiten voor zijn rekening neemt. Totdat de BV definitief is opgericht, is uw bedrijf dan een zogenaamde BV i.o. (in oprichting). Houd u dan wel rekening dat u in privé (sneller) aansprakelijk kunt zijn als er iets in dat stadium niet goed gaat.

ADVOCAAT GESPECIALISEERD IN VENNOOTSCHAPSRECHT

Heeft u vragen over het Nederlandse vennootschapsrecht of heeft u behoefte aan specifiek juridisch advies in Nederland met betrekking tot het oprichten van een onderneming in Nederland? Onze ervaren advocaat gespecialiseerd in vennootschapsrecht, helpt u graag verder.

T:  +31 (0)20 – 210 31 38
E: mail@maakadvocaten.nl