Meteen naar de inhoud

Aansprakelijkheid aandeelhouder

Aansprakelijkheid van een aandeelhouder

Een bestuurder van een BV moet vrij kunnen handelen in het belang van de vennootschap. Een bestuurdersaansprakelijkheid moet eerder uitzondering zijn dan regel wanneer er iets misgaat. Bij een aandeelhouder kan er ook aansprakelijkheid ontstaan als deze niet zijn wettelijke verplichtingen nakomt. Veruit de voornaamste verplichting die een aandeelhouder heeft, is het nakomen van de stortingsplicht (het betalen van de nominale waarde van je aandelen). Er zullen voor een aandeelhouder meer verplichtingen bestaan en onze advocaten ondernemingsrecht helpen u daarmee verder. Aansprakelijkheid aandeelhouder laten toetsen? Ook daarmee zijn we u graag van dienst

Statutaire verplichtingen van een aandeelhouder

De statuten creëren vaak extra verplichtingen voor aandeelhouders. Een van die verplichting kan bijvoorbeeld zijn dat de aandeelhouder (persoon) aansprakelijk is voor schulden van de werkmaatschappij. Verder kunnen er financieringsverplichtingen gelden, bijvoorbeeld wanneer de onderneming in zwaar weer komt te verkeren. Wanneer deze verplichtingen niet worden ingelost kan dat tot aansprakelijkheid van de aandeelhouder nopen. Onze advocaten ondernemingsrecht treden op voor aandeelhouders die een andere aandeelhouder aan zijn verantwoordelijkheden willen houden (en deze zonodig in een procedure willen afdwingen), maar ook voor aandeelhouders die het niet eens zijn met een ingenomen standpunt door andere aandeelhouders. Een geschil tussen aandeelhouders mondt vaker uit in een procedure voor de civiele rechter.

Verplichtingen voor aandeelhouders in de aandeelhoudersovereenkomst

Verplichtingen voor aandeelhouders in de aandeelhoudersovereenkomst kunnen ook variëren. Denk bijvoorbeeld aan het niet beconcurreren van de onderneming, of afspraken over een exit van een van de aandeelhouders. De afspraken in de aandeelhoudersovereenkomst gelden alleen tussen aandeelhouders en dit is geen openbaar document. Onze advocaten ondernemingsrecht hebben veel expertise in het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst. We adviseren u graag over het thema aansprakelijkheid van de aandeelhouder en trachten in een vroegtijdig stadium daar een goed contractueel beding voor te schrijven. Wanneer wij als advocaat in beeld komen bij een geschil gaan we eerst kijken hoe partijen die afspraak met elkaar bedoeld hebben. Na die kwalificatie zoeken we naar de snelste en beste oplossing. Dat kan zijn het starten van onderhandelingen over een exit, maar ook het opstarten van een civiele procedure als partijen niet meer met elkaar in gesprek (willen) zijn.

Onrechtmatig handelen door een aandeelhouder en aansprakelijkheid

Onrechtmatig handelen door een aandeelhouder is niet toegestaan en kan dwingen tot een schadevergoeding (in privé). Een voorbeeld kan zijn dat de aandeelhouder dusdanig hoge winsten uitkeert, waardoor schuldeisers onbetaald worden gelaten. Dit kan onrechtmatig zijn. Een ander voorbeeld kan zijn dat er aan een spreekwoordelijk dood paard wordt getrokken bij een project van de vennootschap, dit hoge kosten meebrengt en daardoor schuldeisers ook niet betaald worden gelaten. Kortom, om aansprakelijkheid als aandeelhouder te voorkomen, is het zaak dat het belang van de vennootschap niet uit het oog wordt verloren. Onze advocaten ondernemingsrecht hebben veel ervaring met onrechtmatig handelen door aandeelhouders en kijken graag met u mee of er in uw situatie sprake van is.

Persoonlijke aansprakelijkheid van de aandeelhouder

Belangrijk om te weten is dat aandeelhouders in de regel niet aangesproken kunnen worden op schulden van de onderneming. De zaken die hierboven aangehaald zijn kunnen leiden tot persoonlijke aansprakelijkheid van de aandeelhouder. Daar is dus niet zomaar sprake van. Het grootste financiële risico van een aandeelhouder is dat de vennootschap in zwaar weer geraakt en zelfs failliet gaat. De aandelen zijn dan nauwelijks nog wat waard.

Advocaat gespecialiseerd in de aansprakelijkheid van aandeelhouders

Ons advocatenkantoor in Amsterdam heeft een team van advocaten dat een sterke reputatie heeft in het voeren van ondernemingsrechtelijke zaken. Wilt u advies inwinnen over een te starten procedure over de aansprakelijkheid van een aandeelhouder, een hoger beroep tegen een nadelig vonnis, of wilt u meer weten over het beste beding in statuten of een aandeelhoudersovereenkomst? Neem dan contact op met onze advocaat gespecialiseerd in de aansprakelijkheid van aandeelhouders, Remko Roosjen of met een van onze andere advocaten in Amsterdam).

T:  +31 (0)20 – 210 31 38
E: mail@maakadvocaten.nl
Contactpersoon: Remko Roosjen | Advocaat voor aandeelhouders.