Ga naar de inhoud

Hippisch Recht fungeert als het evenwichtspunt waarop de paardensportwereld balanceert. Het omvat een breed scala aan juridische overwegingen, van de verkooptransacties van paarden en risicobeheer tijdens evenementen tot gedetailleerde contracten die paardeneigenaren en stallen binden.

Hippisch Recht dient als de wettelijke ruggengraat voor paardensportactiviteiten, waarbij passie, sport en zakendoen met elkaar verweven zijn. Dit artikel, gepresenteerd vanuit het perspectief van MAAK Advocaten, gaat diep in op de nuances van dit gespecialiseerde domein.

Context Bepalen: Wat is Hippisch Recht?

Hippisch recht omvat alle juridische aspecten die verband houden met paarden. In hippische geschillen spelen vaak grote (financiële en sportieve) belangen. Helaas heeft niet elke advocaat kennis van of affiniteit met de paardensport. Bij MAAK Advocaten zijn we al ruim 15 jaar gespecialiseerd in het hippisch recht. We hebben een team van zes advocaten die zich specifiek richten op deze rechtsgebied en een breed scala aan (inter)nationale hippische ondernemers en ruiters vertegenwoordigen. Wij bieden gespecialiseerd juridisch advies voor de hippische sector.

Analyseren van de Belangrijkste Elementen

Verkoopdynamiek

 • Doel: Zorgen voor transparante en conflictvrije paardenverkoop en -aankoop.
 • Strategie: Implementatie van duidelijke contracten die garanties, aansprakelijkheden en openbaarmaking van de gezondheid en capaciteiten van het paard beschrijven.

Navigeren van Aansprakelijkheden

 • Doel: Risico’s minimaliseren die verbonden zijn aan paardensportactiviteiten.
 • Strategie: Begrip van ongevalsverantwoordelijkheden, optimale verzekeringsoplossingen en duidelijke dekkingsvoorwaarden.

Stallingscontracten

 • Doel: Een symbiotische relatie creëren tussen paardeneigenaren en stallen.
 • Strategie: Duidelijk gedefinieerde contracten die zorgstandaarden, trainingsbepalingen, voedingsschema’s en bijbehorende kosten benadrukken.

Evenementsregulaties

 • Doel: Zorgen voor een naadloze uitvoering van paardensportevenementen en -wedstrijden.
 • Strategie: Behandeling van uitzendrechten, sponsoring, deelnemersaansprakelijkheden en prioriteit geven aan het welzijn van paarden.

Uitdagingen en Oplossingen

Geschillen, een onvermijdelijk aspect van elke onderneming, vereisen bekwaam navigeren in het domein van de paardensport. De oplossingsgerichte benadering van MAAK Advocaten rust op twee pijlers:

1. Juridische Expertise

Met de nadruk op een minnelijke oplossing is ons team uitgerust om conflicten gerelateerd aan verkoop, aansprakelijkheden en andere paardensportzorgen aan te pakken.

2. Mediationbekwaamheid

Met nadruk op dialoog bieden onze mediationdiensten voorrang aan wederzijds begrip boven rechtszaken, zodat zorgen worden aangepakt zonder toevlucht te nemen tot gerechtelijke gevechten.

Reflectie: Waarom MAAK Advocaten?

 • Branchekennis: Een diepgaand begrip van de paardensportwereld.
 • Expertteam: Specialisten opgeleid voor elke juridische nuance van de paardensport.
 • Klantgerichte Aanpak: Prioriteit geven aan emotionele en financiële belangen met een persoonlijke touch.

Hippische advocaten met kennis van uw sector

Hippisch Recht, hoewel complex, is van cruciaal belang om de heiligheid van de band tussen mensen en paarden te bewaren. MAAK Advocaten staat klaar om te begeleiden en ondersteunen, en ervoor te zorgen dat deze ingewikkelde dans van passie en recht harmonieus blijft.

Het hippisch recht is in Nederland volop in beweging. Dat is niet verwonderlijk; het hippische recht heeft de afgelopen decennia een enorme groei doorgemaakt en de financiële belangen zijn steeds groter geworden. De koop en verkoop van een paard kan zomaar een miljoenen deal betreffen en zelfs een civiele procedure over het zaad van een paard is momenteel een grote zaak in Nederland. Dit laat eens te meer zien dat er achter de hippische sector een enorme booming business schuilgaat. Door deze ontwikkeling is ook het hippische recht steeds belangrijker geworden.

Onze advocaat hippisch recht, Maud van den berg, stelt ook steeds meer vast dat er – juiste door de grote belangen – in stijgende mate geprocedeerd wordt, zoals over de transport, de non-conformiteit van een paard (denk bijvoorbeeld aan een teleurgestelde koper bij de aanwezigheid cornage ten tijde van afgifte paard, de koop van een paard met botcyste enz).

Kortom, de hippische sector is een sector die steeds belangrijker wordt en juridisch complexer. Onze advocaten hippisch recht treden dagelijks op voor ruiters, amazones en ondernemers en organisaties in de paardensport die voor juridische uitdagingen staan. Samen met hen bepalen we de juridische positie en streven we naar snelle en praktische resultaten.

Bij MAAK Advocaten hebben we al meer dan 15 jaar ervaring en passie voor hippisch recht. Vertoont uw gekochte sportpaard een gebrek? Bent u op zoek naar een gespecialiseerde hippisch advocaat die bekend is met het hippisch recht en vertrouwd is met de hippische sport? Zoek niet verder, want wij staan voor u klaar.

Onze Ervaring en Betrokkenheid

Met meer dan 15 jaar ervaring is MAAK Advocaten een vertrouwde naam in het hippisch recht. mw. mr. M. van den Berg werd steeds vaker benaderd voor juridisch advies op het gebied van de hippische sport. Dit heeft ertoe geleid dat meerdere medewerkers van ons kantoor zich dagelijks bezighouden met diverse onderwerpen die direct verband houden met de hippische sport, waaronder:

 • Het opstellen van koopcontracten voor paarden en pony’s, zowel nationaal als internationaal
 • Het verstrekken van advies en het bijstaan van cliënten bij aan- en verkoopgeschillen van paarden en/of pony’s, inclusief de juridische beoordeling van veterinaire rapporten met betrekking tot deze transacties
 • Het opstellen en beoordelen van contracten met betrekking tot samenwerkingsverbanden tussen paardeneigenaren, hippische bedrijven, sponsors en ruiters/amazones
 • Het verlenen van bijstand aan paardeneigenaren en/of ruiters in tuchtzaken op nationaal en internationaal niveau
 • Het bieden van juridische ondersteuning aan dierenartsen
 • Het adviseren en bijstaan van professionele (hippische) organisaties op het gebied van civiel recht

Ervaren Hippisch Advocaat met Kennis en Passie voor de Paardensport

Bij MAAK Advocaten zijn we volledig bekend met de terminologie en de cultuur van zowel professionele als niet-professionele beoefenaars van de paardensport. Deze bekendheid, inclusief onze ervaring en kennis op het gebied van veterinaire aspecten binnen de juridische wereld, is essentieel voor een hippisch advocaat om cliënten op dit werkterrein naar behoren te kunnen adviseren en begeleiden.

Onze advocaten en procureurs zijn als geen ander op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van het (internationale) hippisch recht. Als goede advocaten is het van belang om up-to-date te blijven en onszelf voortdurend te blijven verbeteren.

Hoe Kan MAAK Advocaten U van Dienst Zijn?

Voor gespecialiseerd juridisch advies op het gebied van hippisch recht kunt u contact opnemen met een van onze advocaten. Wij staan klaar om u bij te staan en ervoor te zorgen dat uw belangen in de hippische wereld worden beschermd.

Non-conformiteit en normaal gebruik van een paard

Wanneer we spreken over non-conformiteit en normaal gebruik van een paard hebben we het in de regel over een koper die teleurgesteld over een koopovereenkomst. De vragen die dan opleven is over er dwaling is ter zake de koop, of dat partijen het koopcontract anders hebben uitgelegd. Al deze zaken moeten door een advocaat contractenrecht goed in beeld worden gebracht en de omstandigheden van het geval spelen daarin altijd een wezenlijke rol. Laat u hierover tijdig informeren.

Advocaat hippisch recht

Bent u op zoek naar meer informatie over hippisch recht? Wilt u advies inwinnen bij een ervaren advocaat hippisch recht? Een advocaat die ook persoonlijke affiniteit heeft met paarden en het paardenrecht? Als u een advocaat zoekt met grondige kennis van het hippische recht, bent u bij hippisch recht advocaat Maud van den berg aan het juiste adres. Bij Maud staat namelijk één ding voorop; juridische problemen echt oplossen. Dat doet zij als advocaat met gedrevenheid, ambitie, slagvaardigheid en doelgerichtheid.

Contact opnemen met een ervaren hippische advocaat

Waarom kiezen onze klanten voor advocaat hippisch recht Maud van den Berg? Maud legt uit.

Focus op snelle en passende oplossingen, dat is het vertrekpunt voor Maud van den berg. Geen onnodige – of dure poespas. “Zo doe ik dat al jaren in onze hippische rechtspraktijk. Niet alleen in de advisering, maar ook bij het opstarten en voorbereiden van civiele procedures. Juist dan. Als het erop aankomt, dan sta ik er voor onze cliënten, met alle juridische oplossingen die denkbaar zijn. Als het moet ga ik tot het uiterste om het beste resultaat te realiseren. Het belang van de cliënt staat voor mij altijd voorop.”

Juridisch advies over hippisch recht

Mijn juridische kennis in het hippische recht en veelzijdige ervaring zijn geen doel op zich. Die zet ik heel doelgericht in bij de zaken die ik behandel. Ik weet waar ondernemers, ruiters en andere partijen in de hippische wereld tegenaan lopen. Ik ken ieders belang binnen de hippische sector en ben daardoor in staat maatwerk te leveren.

Vrijblijvend eerste gesprek

“Hoe kan ik u helpen als advocaat? Tijdens een vrijblijvend eerste gesprek bespreek ik dat graag met u. U kunt dan vertrouwelijk vertellen over uw zaak, en ik zal daarop mijn eerste reactie kunnen geven. Neem daarvoor gerust contact op met mij over al uw vragen over het hippische recht.”

+31 (0)20 – 210 31 38
mail@maakadvocaten.nl

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als partner van MAAK en advocaat commercial law geeft Remko leiding aan aan het team Commerciële Geschillen en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn .