Ga naar de inhoud

Immateriële schade

Immateriële schade verwijst naar emotionele of psychologische schade die niet direct in geld is uit te drukken. Deze vorm van schade omvat pijn, leed, verdriet, angst en afname van levensplezier als gevolg van een gebeurtenis of handeling veroorzaakt door een ander. Immateriële schade omvat niet alleen psychische schade, maar ook de aantasting van de eer en goede naam van de betrokkene, bijvoorbeeld door nadelige publiciteit. Dit kan zich uiten in gevoelens van schaamte, verlies van vertrouwen, of reputatieschade. Een belangrijk aspect van immateriële schade is dat deze niet altijd direct financieel meetbaar is, maar wel degelijk een impact heeft op het welzijn van de betrokkene. 

Kenmerken van immateriële schade 

– Subjectief: De impact verschilt per persoon en is gebaseerd op individuele ervaringen en gevoelens. 

– Niet-fysiek: Het gaat om emotionele en psychologische gevolgen, niet om tastbare schade. 

– Moeilijk kwantificeerbaar: In tegenstelling tot materiële schade is immateriële schade lastig in exacte geldbedragen uit te drukken. 

In de Nederlandse rechtspraktijk wordt immateriële schade vaak vergoed om genoegdoening te bieden aan de benadeelde. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij onrechtmatige verwerking van persoonsgegevens onder de AVG, waarbij de schade kan bestaan uit verlies van controle over persoonlijke gegevens of emotionele leed door de inbreuk op de privacy. 

Voorbeelden immateriële schade 

Immateriële schade kan zich uiten in verschillende vormen, waaronder: 

– Pijn door letsel 

– Angstklachten en -aanvallen 

– Depressie 

– Trauma’s 

– Verminderde levensvreugde 

– Stemmingswisselingen 

– Onzekerheid over ontsierende littekens 

Relevante wetsartikelen 

Artikel 6:95 BW 

Dit artikel vormt de basis voor het recht op vergoeding van immateriële schade. Het stelt dat de schadevergoeding niet alleen vermogensschade omvat, maar ook ander nadeel, voor zover de wet daar recht op geeft. 

Artikel 6:106 BW 

Dit artikel specificeert de gevallen waarin een benadeelde recht heeft op vergoeding van immateriële schade. Het gaat onder meer om: 

– Situaties waarin de aansprakelijke persoon het oogmerk had om immateriële schade toe te brengen 

– Gevallen waarin de benadeelde lichamelijk letsel heeft opgelopen 

– Situaties waarin de eer of goede naam van de benadeelde is aangetast 

– Gevallen waarin de benadeelde op andere wijze in zijn persoon is aangetast 

Artikel 6:107 BW 

Dit artikel regelt de vergoeding van immateriële schade voor naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel. 

Artikel 6:108 BW 

Dit artikel betreft de vergoeding van immateriële schade (affectieschade) voor nabestaanden van overleden slachtoffers. 

Vergoeding 

De vergoeding voor immateriële schade wordt vaak aangeduid als smartengeld. Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding worden verschillende factoren in overweging genomen: 

– Aard en ernst van het letsel 

– Duur van het herstel 

– Aanwezigheid van blijvende beperkingen 

– Leeftijd van het slachtoffer 

– Impact op het dagelijks leven 

Aanvragen van vergoeding 

In Nederland bestaan er regelingen voor het aanvragen van immateriële schadevergoeding, bijvoorbeeld in het geval van aardbevingsschade door gaswinning. Voor het indienen van een claim is het vaak raadzaam juridische hulp in te schakelen, zoals een letselschadeadvocaat. 

Bepaling door de rechter 

Uiteindelijk is het aan de rechter om de hoogte van de immateriële schadevergoeding vast te stellen. Hierbij wordt gekeken naar de specifieke omstandigheden van het geval en worden vergelijkingen gemaakt met eerdere uitspraken in soortgelijke zaken.  

Daarnaast is het van belang dat er een causaal verband bestaat tussen de inbreuk en de geleden schade. Dit betekent dat de schade rechtstreeks moet zijn veroorzaakt door de inbreuk. Nederlandse rechters verwijzen hierbij vaak naar de jurisprudentie van het HvJ EU om te bepalen of aan deze voorwaarde is voldaan.  

Bij overschrijding van de redelijke termijn in procedures, wordt spanning en frustratie als grond voor vergoeding van immateriële schade verondersteld, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn die dit tegenspreken. 

Hoewel een financiële vergoeding nooit volledig het geleden leed kan wegnemen, is het bedoeld als erkenning van het ondergane leed en kan het bijdragen aan de verwerking en acceptatie van de gevolgen van het incident. 

Advocatenkantoor in Amsterdam gespecialiseerd in immateriële schade

MAAK Advocaten behartigt graag uw belangen en onze gespecialiseerde advocaten hebben de kennis en ervaring die u zoekt. Door cliënten worden we aanbevolen vanwege onze daadkrachtige, to-the-point en praktische oplossingen. Voor al uw vragen rondom immateriële schade staan we u dan ook graag bij met advies en juridische ondersteuning. Onze ervaren advocaat commercial law, Remko Roosjen, staat u graag als eerste te woord en hij bespreekt met u de zaak en de uitdagingen die voorliggen.

Heeft u een andere juridische vraag, dan kunnen onze advocaten in Amsterdam u mogelijk ook ondersteunen, of aan een geschikte partner doorverwijzen. Uw belang staat bij ons te allen tijde voorop en we zoeken graag naar praktische oplossingen en snel resultaat. Neem contact op met onze specialist contractenrecht in Amsterdam en ontdek uw mogelijkheden.

+31 (0)20 – 210 31 38
remko.roosjen@maakadvocaten.nl

De juridische informatie in deze blog is uitsluitend bedoeld voor algemene informatieve doeleinden, en geen juridisch advies door een advocaat. Hoewel wij als Nederlands advocatenkantoor in Amsterdam streven naar nauwkeurigheid en actualiteit van de verstrekte juridische informatie, kunnen onze advocaten niet garanderen dat alle informatie volledig, juist of actueel is en accepteren wij geen aansprakelijkheid. Voor persoonlijk juridisch advies, raadpleeg altijd een bevoegde juridische professional, zoals onze advocaten.

Remko Roosjen

Remko Roosjen

Als advocaat Commercial Law en oprichter van MAAK Advocaten geeft Remko Roosjen leiding aan aan het team Geschillen en Procedures en Contractenrecht. Remko is een gespecialiseerde advocaat contractenrecht en heeft een ruime ervaring in het voeren van procedures, waaronder voor de civiele rechter, in arbitrage en mediation. Remko is verbonden aan de specialisatievereniging voor Distributie, Franchise en Agentuur en doceert regelmatig over het snijvlak van commerciële contracten en productregelgeving. Lees meer over Remko op zijn persoonlijk profiel of op LinkedIn.